Съвместно българо-македонско честване на 6 май

Инициативата е на Фондация “Българска Памет”

По инициатива на Фондация “Българска Памет” на 6 май 2019 г.  ще се проведе съвместно българо-македонско честване  Деня на храбростта. В церемонията ще участват Националната гвардейска част, военните аташета на България и Македония, както и на представените в Република Северна Македония страни-членки на НАТО, Русия, Китай и др.

Заупокойна молитва в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на Македонската православна църква, Негово Блаженство архиепископ Стефан и от Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум.

Военният мемориал в Ново село е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

Събиието ще се проведе на 6 май 2019 г. от 12:00 ч. (местно време) / 13:00 (българско време) на Военния мемориал в Ново село, Република Северна Македония.