Red Bull 400 – Разстоянието е еквивалентно на 4 футболни игрища

Надпреварата, която те предизвиква да бягаш 400 метра нагоре по ски шанца

Една от най-стръмните и трудни надпревари по бягане в света носи името Red Bull 400. Числото в нея не е случайно – то символизира метрите, които участниците трябва да преодолеят нагоре по ски шанца – разстояние, еквивалентно на 4 футболни игрища. Именно този фактор изправя всички тях на границата както на физическите, така и на психическите им възможности.

Идеята за състезанието

Идеята за Red Bull 400 се заражда през 2011 в Австрия, но събитието бързо набира популярност и се разпространява по целия свят. Многобройните проведени досега състезания успяха да докажат, че не са предназначени само за професионални атлети, тъй като събраха ентусиасти с различни нива на физическа подготовка и различна възраст.

През 2018 г., например най-младият участник е бил на 14, а най-възрастният – на 93 години. Впускайки се в надпреварата, всички те са обединени от едно – жажда за приключения и желание да тестват границите на собствените си възможности.

Какво предстои?

20 събития на различни точки по света ще се проведат през 2019 г. Казахстанският град Алмати прие първото от тях  преди броени дни – на 28 април. Всички останали ще се проведат до края на месец септември.