Зам.- министър Гешева: Приоритетът на българското председателство е съвременното изкуство и младите таланти

Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС е изпъстрена с много и различни събития на територията на страната и в чужбина. Старали сме се да постигнем баланс между всички видове изкуство и между различните творци. Приоритет на Българското председателство и програмата е представянето на съвременното изкуство и на таланта на младите хора на България. Това заяви за БНР зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

 

   Церемонията по откриването на Българското председателство в Народния театър на 11 януари ще бъде подготвена от екипа на театъра, уточни още зам.-министърът. По думите й режисьор е човек с доказан опит и интересна визия – Диана Добрева. На откриващото събитие в Брюксел ще ни представят много известни български изпълнители, включително Софийската филхармония, Людмил Ангелов, Соня Йончева. Програмата ще включва и фолклор. В белгийската столица ще има и други тематични  събития, свързани с България, като изложби в евроинституциите, обясни още зам.-министър Гешева.

 

   Бюджетът за културната програма е 4 млн. лв., като чрез  фонд “Култура” беше обявена сесия за проекти, посветени на  Българското европредседателтво. Бяха получени 485 проекта за над 17 млн. лева и одобрени 55 за 1,6 млн. лева. Има различни проекти – като жанрови  изкуства, като териториално представяне. Участват, за моя радост, много НПО с  доказан опит, каза още Амелия Гешева