Министър Вълчев: Учебно- тренировъчните форми са успешна форма за професионална подготовка

Учебно-тренировъчните фирми са успешна форма за подготовка. С практически умения и обучение в реална среда може да постигнем добро обучение на младите хора за професията, която са избрали. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред учениците в Националната търговско-банкова гимназия. За практическото обучение в среда, близка до реалната, в гимназията са създадени 56 учебни фирми, банки, митници и застрахователни дружества.

Министър Красимир Вълчев награди учениците, които са спечелили училищното състезание за най-добър плакат и най-добра мултимедийна презентация по повод Деня на банкера и търговеца. След това той участва в кратки презентации на щандовете на учебни фирми, спечелили училищни, национални и международни състезания през 2016-2017 учебна година и през 2017-2018 учебна година. От учебните фирми „Монт дьо Шокола“ АД, „Алфа Мед“, „Пост Банк Некст“ АД, „Емералд Банк“ АД и застрахователна компания „Магна Инс“ АД разказаха с какво са впечатлили журитата в международни панаири, за да спечелят престижна награда сред стотици участници.

В НТБГ се обучават 1294 ученици по осем специалности „Банково дело”, „Застрахователно и осигурително дело”, „Митническа и данъчна администрация”, „Оперативно счетоводство”, „Търговия”, „Бизнес администрация”, „Икономическа информатика” и „Електронна търговия”. Учениците имат 250 награди от 60 международни панаира и бизнес състезания в Словакия, Германия, Франция, Финландия, Испания, Швейцария и САЩ. В момента отбори на гимназията се готвят за Световно бизнес състезание и Международен панаир в Ню Йорк и за този в Пловдив.

Министър Вълчев покани учебните фирми от училището да се включат в експото на професионалното образование, което ще се проведе през април в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.