Младежи от 4 града представят биосферните си паркове на национален уебинар

В края на годината над 30 ученици от четири града се включиха в националния уебинар „Биосферните паркове през очите на младежта You(th) can do it!“, организиран от Българска Фондация Биоразнообразие. В продължение на няколко седмици те преминаха през онлайн обучения, свързани с биосферните паркове и ползите от тях, както и в правенето на презентации. С помощта на доброволци от Уикипедия, учениците се научиха как да редактират страници и създадоха четири изцяло нови страници за новоразширените биосферни паркове „Червената стена“, „Сребърна“, „Централен Балкан“ и „Узунбуджак“, в които те самите живеят.

Националният уебинар беше заключителното събитие по проекта, финансиран от Мтел Еко грант и учениците имаха възможност да представят подготвените презентации и да разкажат на останалите за биосферните си паркове. Онлайн представянето беше записано и вече е налично в Youtube канала на БФБ https://youtu.be/SIM-AGPL_Y4

По време на презентациите си, учениците показаха уникалната венерина пантофка в „Червената стена“, интересни факти и легенди около къдроглавия пеликан в „Сребърна“, разходиха участниците из петте общини в „Централен Балкан“ и разказаха за троянската керамика, а накрая отделиха внимание и на странджанската зеленика в „Узунбуджак“. Учениците от Силистра представиха презентацията си и пред други ученици и така много повече младежи успяха да се запознаят с тези интересни паркове. Младежите от Троян планират да покажат презентацията си на специално събитие в началото на годината. По този начин те ще се превърнат в посланици на новите биосферни паркове и обещават да промотират и пазят уникалните си природни и културно-исторически богатства и занапред.

Повече информация за биосферните паркове можете да намерите на сайта на БФБ в секция Направления/ Биосферни паркове

Проект “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта” се реализира от Българска фондация Биоразнообразие с финансирането от Мтел еко грант – „Природа с бъдеще“.