Тъканно инжинерство ще диктува висшата мода

Дизайнерката Ейми Конгдън развива проект, чрез който тъканното инжинерство може да бъде използвано в модната индустрия. Тази идея може да замени убиването на животни с произвеждане на клетки в лабораторни условия.

Според Конгдън просто трябва да се замислим какви хибридни материали можем да използваме и можем ли да отглеждаме такива сами, без да ги взимаме от природата.

За Ейми това е проект, който гледа към потенциалното бъдеще на висшата мода, където можем сами да отглеждаме лукс и поръчковите материали. Колекцията, която тя представя е съставена от клетки, които ползвателя може да присъди върху кожата си.

Според нея такива материали могат да се появят на пазара през следващите десет до петнадесет години.

Конгдън си сътрудничи с учени от Кралския колеж в Лондон, за да проучи тъканното инжинерство- поле за изследване начините, заместващи животински тъкани или органи.

Според нея в тези нови тъкани могат да се контруират специфични свойства. Могат да бъдат водоустойчиви или цветът да бъде инжектиран в тях, за да не се налага да се боядисват.

Мнението на дизайнерката е, че в момента изтискваме всичко от природата и захвърляме това, което не ни трябва, пише Dezeen.. „Ние наистина трябва да признаем, че живеем само на една планета, така, че имаме ограничени ресурси. Затова трява да мислим за нови начини, с които да произвеждаме материали и продукти“, смята тя.