Изложба с малко известни произведения на Николай Майсторов гостува в галерия „Мисията“

На 14 ноември 2023 в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри изложба с творби на българския художник професор Николай Майсторов. Експозицията включва един не толкова популярен литографски цикъл „Сервантес – Дон Кихот“ по текстове на световно известния испанския философ и писател Мигел де Унамуно (1864 – 1936).

Снежана Йовева-Димитрова и доц. Борис Данаилов

 

Събитието откри директорът на Държавния културен институт към Министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева, която приветства гостите и поздрави проф. Майсторов за осемдесетия му юбилей, за получената награда „Златен век“ и за приноса му в българската култура чрез неговото творчество. Тя благодари и на Национален дарителски фонд „13 века България“ с изпълнителен директор  г-жа Бисера Йосифова, който е партньор в организирането на изложбата.

Кураторът на изложбата доц. Борис Данаилов направи просторно изкуствоведско и философско въведение за творчеството на Майсторов и как испанските философи, есеисти са му повлияли. Посланикът на Испания в България  Н. Пр. Алехандро Поланко също благодари на артиста и всички, участвали в организирането на една забележителна и дълбоко философска изложба.

Проф. Николай Майсторов сподели: „Искам да благодаря, че съм в тази зала с моите произведения. Тук има една причина чисто политическа, председателството на Испания на съвета на Европейския съюз, но това е една условност, цената е друга, да се разкрият истината за доброто и злото, за същността на саможертвата, за същността на любовта като всеобща стойност на сътворението на битието и във някакъв смисъл Сервантес е разкрил, не в някакъв, а в най-дълбок смисъл, е разкрил тази космическа обредна стойност на Дон Кихот. Аз благодаря на Унамуно, че ми разкри тези пластове на тази книга.През 1994 година, Николай Майсторов дарява на НДФ „13 века България“ 338 свои произведения, които според дарителската му воля следва да бъдат експонирани в музея в Трявна. Сред тях са 60 творби от цикъла – „Сервантес -„Дон Кихот“ по стихове на Мигел де Унамуно; 147 творби по стиховете „Цветя на злото“ на Бодлер; 55 по текстове от Библията; 45 рисунки по „Стария завет“ и  22 по Соломоновата „Песен на песните“.

 

Събитието е по повод 80-годишнината на художника и Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Организатори са  Национален дарителски фонд „13 века България“, Специализираният музей по резбарско и зографско изкуство в Трявна и Държавния културен институт.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 ноември 2023.