Варг Веум е най-известният скандинавски частен детектив – и в литературата, и в киното

След популярната филмова поредица идва ред да прочетем „Спътници на смъртта“

 

Частният детектив Варг Веум е един от най-популярните герои в криминалния жанр – и в литературата, и в киното. На него норвежкият писател Гюнар Столесен (1947) дължи световната си слава. Между 1977 и 2022 г. той създава 20 романа и 2 сборника с разкази. 12 от романите са екранизирани, а филмовата поредица с участието на чаровника Тронд Еспер Сейм е известна и в България. Книги от серията са спечелили големи литературни награди в Норвегия, Швеция и Дания. Паметник на героя бе издигнат в Берген и вече е сред забележителностите на града.

Един от най-четените романи с Варг Веум – „Спътници на смъртта“, излиза в превод на български (издателство „Книги за всички“). В него частният детектив получава обаждане, което го връща двайсет и пет години в миналото, към случай, с който се е заел като служител на Агенцията за закрила на детето. Тогава малкият Ян е бил разделен от майка си при трагични обстоятелства. Няколко години по-късно същото момче е замесено във внезапната и подозрителна смърт на приемния си баща, а десет години по-късно – в двойното убийство на семейна двойка, която се е грижела за него. Сега порасналият младеж е заподозрян в друго убийство и се крие от полицията някъде в Осло, твърдо решен да отмъсти на всички, които са разрушили живота му. В списъка на потенциалните му жертви е включен и самият Варг Веум.

Частният детектив трябва да направи всичко по силите си, за да разплете старите случаи, които на пръв поглед са били разрешени, да разкрие дълбоко пазените тайни и скритите взаимовръзки, както и да намери Ян, преди изпълненият с гняв млад мъж да го открие пръв и да сложи край на живота му.

„Спътниците на смъртта“ не е просто криминален роман, а своеобразен анализ на социалната несправедливост и тежката съдба на децата, които са останали без родители и са принудени да се борят за оцеляването си. Кое надделява? Генетичната предразположеност към престъпен живот, влиянието на нездравословната среда или силата на волята, стремежът да се измъкнеш от блатото и да заживееш като почтен човек въпреки произхода си и неблагоприятните условия? Гюнар Столесен дава отговорите по възможно най-въздействащия начин.

 

Гюнар Столесен с паметника на героя си Варг Веум

„Нов триумф за автора на криминални романи, който рядко разочарова.“ (Тере Стемлан, „Афтенпостен“/ Terje Stemland, Aftenposten)

„Столесен затвърждава позицията си на норвежкия крал на криминалния роман.“ (Моника Нурлан, Yndestad, BA)

Гюнар Столесен: „Опитвам се да правя като Хенрик Ибсен: да задавам въпросите. От читателя зависи да установи верните отговори. Но няма нужда да казвам, че проблемите на съвременното общество имат осезаема сила в книгите ми и не е трудно да различим елементи на политическа критика в дългата поредица от книги, която съм написал за Варг Веум. Чрез сюжета на криминалния роман можеш да преместиш главните си герои от най-ниските нива на обществото до най-високите, а като писател можеш да вземеш скалпела до всички тези различни нива, да ги отвориш раните, да видиш разликите или приликите между тях.“

 

 

Гюнар Столесен

Спътници на смъртта

978-619-7535-24-2

384 стр., 20 лв.

Изд. Книги за всички

трилър