Номинации за Национална награда за поезия “Иван Николов” 2019

Победителят ще бъде излъчен на 11 декември 2019 г. в Литературен клуб „Перото” – НДК

Номинации за Национална награда “Иван Николов” 2019 

Скъпи приятели на българската литература,

Издателство „Жанет 45″, учредител на Националната награда за поезия „Иван Николов”, има удоволствието да Ви съобщи, че тричленното жури в състав:

. Проф. дфн Светлозар Игов (председател) – литературовед, литературен критик, поет и писател;
. Доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, преподавател и литературен критик;
. Юлиан Жилиев – литературен критик и преподавател, обяви своите номинации за тазгодишната Национална награда за поезия „Иван Николов”.

Те са:

1. Антон Баев – 55 меланхолии, изд. Коала Прес

2. Виолета Кунева – Почти всичко е наред, изд. Жанет 45
3. Иван Ланджев – Ти, непрестанна новина, изд. Жанет 45
4. Кръстьо Раленков – Кислород, Литературен кръг Смисъл
5. Марианна Георгиева – Изход, Издателство за поезия ДА
6. Николай Бойков – 101 посвещения, изд. Смол Стейшънс Прес
7. Цвета Делчева – Отворени възможности, изд. Ерго
8. Цветанка Еленкова – Седмият жест II, изд. Versus
9. Цочо Бояджиев – Книга на разкаянията и утешенията, изд. Жанет 45
10. Яна Букова – Записки на жената призрак, изд. Жанет 45

(Заб. Подредбата е по азбучен ред)

Победителят ще бъде излъчен на 11 декември 2019 година в НДК, в Литературен клуб “Перото”. Церемонията по връчване на Национална награда за поезия “Иван Николов” 2019 се осъществява в партньорство и сътрудничество с Национален център за книгата и Литературен клуб “Перото”, Национален дворец на културата.

Националната награда за поезия “Иван Николов” е учредена през 1994 от Издателство “Жанет 45” и тазгодишното ѝ връчване е 23-то. Посветена е на големия български поет и преводач Иван Николов. От 1969 Иван Николов е главен редактор на издателство “Христо Г. Данов” – Пловдив, с важна роля за появата на знакови български автори през 70-те и 80-те години на ХХ век. Автор е на повече от 20 книги и редица преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Цветаева, Пастернак, Окуджава. Пръв носител на Националната награда “Иван Николов” е поетът Христо Фотев.

Националната награда за поезия “Иван Николов” е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство “Жанет 45”. Целта ѝ е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

В конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година. Победителят получава плакет от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

Като отличаваме най-добрите поетични текстове, издадени всяка година, ние се стремим да даваме своя принос за развитие на българската поезия чрез утвърждаване на ярки и значими поетични почерци.

 

Екип на ИК “Жанет 45”