Още 100 истории в българското издание на сензационното продължение

Съдбите на кралици, активистки, изобретателки, актриси оживяват, разказани по удивителен начин

Какво е общото между Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри Хепбърн, Мата Хари и всяко момиче по света? Че имат правото да бъдат всичко, което си поискат!

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2” – продължението на сензационния бестселър на „New York Times” от  Елена Фавили и Франческа Кавало – се появява на българския пазар с нови 100 истории, които вече вдъхновиха момичетата по целия свят да мечтаят повече, да се стремят все по-нагоре и да се борят с все сила.

Втората част от книгата, преведена на повече от четиридесет езика, включва разкази, събрани от цял свят – за изцяло женския отряд срещу бракониери в Южна Африка, за азиатско-американската пожарникарка, за ирландката, която си построила самолет и летяла с него – и показва, че приказките могат да се сбъдват.

В Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2” ще откриете портретите на кралици и активистки, астронавтки и изобретателки, фотографки и писателки, спортистки и музикантки – всички до една с удивителни съдби, които показват, че няма нищо невъзможно. Всичко, което те имат да кажат, е много простичко, но е нещо, което  често забравяме и имаме нужда да си припомняме, а именно:

Мили момичета бунтарки, не забравяйте:

ВИЕ сте обещанието,

Вие сте силата,

Не отстъпвайте и всички ще се движим напред.

Защото само най-смелите могат да променят света.

ВИВИАН МАЙЕР – ФОТОГРАФКА

Имало някога една бавачка, която тайно била и фотографка. Тя се раз­хождала по улиците на Чикаго с децата, за които се грижела, и снимала непознати, залисани в ежедневието си. Казвала се Вивиан и не показвала снимките си на никого.

Четиресет години Вивиан живяла със семействата, за които работела. Не обичала да приказва и искала ключалки за стаята си, като забранявала някой да влиза в нея. Била толкова потайна, че когато носела филмовите си ленти да се проявят, никога не давала истинското си име. През живо­та си направила повече от сто хиляди снимки, но никой не знаел, че тя е фотограф.

Вивиан съхранявала всичките си негативи и отпечатани снимки в нает малък склад. Две години преди да умре, не успяла да плати наема и всичко вътре щяло да бъде разпродадено. На търга всичките ù творби били изку­пени от трима колекционери на снимки. Нямали представа, че са открили такава съкровищница.

Въпреки че не се била обучавала за фотограф, Вивиан била уловила улич­ния живот на следвоенна Америка с искреността и силата на майстор – хората ядели понички, пазарували хранителни стоки, ходели в музеи, арес­тували ги, целували се, продавали вестници, лъскали обувки. Понякога снимала и себе си, както се е виждала във витрините на магазините или дори като сянка на стената.

Станала световна сензация.

Използвала фотоапарат Rolleiflex, държан на нивото на гърдите, за да може да поддържа зрителен контакт с човека, когото снима. Много от най-запомнящите ù се снимки са на хора, гледащи право в нея.

ХЕДИ ЛАМАР – АКТРИСА И ИЗОБРЕТАТЕЛКА

Имало едно време в Австрия едно красиво малко момиченце на име Хеди. Когато Хеди пораснала, тя се омъжила за един богаташ и се премес­тила в замък. В началото изглеждало като сбъдната мечта, но Хеди скоро открила, че със съпруга си не се разбират. „Бях като кукла – казвала тя. – Той мислеше, че нямам никакъв ум!“ Отгоре на всичко съпругът ù продавал оръжия на нацистите и фашистите и често ù се налагало да присъства на срещи за военни технологии, които щели да бъдат използвани за налагане­то на идеите на тези зли режими.

Един ден Хеди решила, че ù стига толкова, преоблякла се като прислуж­ница и избягала в Париж. Там се запознала с един важен холивудски проду­цент на име Луис Мейър. Тя отишла с него в Лос Анджелис и се снимала в осемнайсет филма, което я направило една от най-големите световни филмови звезди.

Между филмите Хеди изобретила нов вид светофар и капсула, която можела да прави газирана вода, и помогнала на един магнат да построи по-ефикасни самолети, като предложила промени във формата.

По време на Втората световна война Хеди научила, че нацистите може­ли да защитят подводниците си от торпеда, като заглушават радиосиг­налите, с които се управлявали. „Мога да реша този проблем“, казала тя и се захванала за работа.

С помощта на един приятел музикант тя изобретила тайна комуни­кационна система, която можела автоматично да променя честотата на радиосигнала на торпедото, при което за враговете щяло да е невъзможно да го заглушат.

Нейният труд положил основите на Wi-Fi и Bluetooth технологиите, които използваме днес.

9 ноември 1914 г. – 19 януари 2000 г.

АВСТРИЯ

Източник: 

Т. Арабаджиева