Проф.д.н. Любомир Халачев ще отбележи юбилей с премиерата на романа „Сънувам кино“

Иван Гранитски: „Това е най-силната като художествени послания, пластичен език и увлекателна фабула, книга“

Определен от автора си като „почти документален“, романът проследява живота и учението на студент в Института за кино в Москва във време на бурни социални промени и ярки творчески личности. Книгата е нестандартен повод да се отбележи юбилея на кинотворец с толкова сериозен принос в българската кинематография, но тъй като в сюжета има и литература, и кино, и студенти премиерата на романа „Сънувам кино“ е подходящ повод да събере за 70-годишния юбилей приятелите и колегите му на 17 февруари. „Несъмнено това е най-силната като художествени послания, пластичен език и увлекателна фабула, книга на Любомир Халачев“ – коментира издателят Иван Гранитски.

Проф. д.н. Любомир Халачев е дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, оператор, сценарист, режисьор, продуцент и автор на десетки книги.

Завършва ВГИК, Москва, през 1972 г. От 1975 г. работи в Студия „Време“ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. През 1989 –1990 г. е зам.-директор на българския културен център във Варшава. През 1991 г. основава „Кодиак“ – продуцентска фирма, която по-късно се преименува на „Кадиак Филм“. Един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти.

Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур. Ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание.

Преподавател в НАТФИЗ от 1974 г. – в началото  „Операторско майсторство”. Основател и преподавател в магистърската програма „Мениджмънт в екранните изкуства“. През 2005 – 2011 г. е декан на „Факултета по екранни изкуства“, а през 2011 – 2015 г. е ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми.

Има повече от 100 късометражни филма и множество награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, на осем книги в областта на киното и телевизията, на четири книги с разкази и един роман.

НАТФИЗ