Романът „Аз, грешният и недостойният“ с премиера в Националната библиотека

Луксозното издание е реализирано от наследниците на талантливия творец 

Наскоро излезе от печат едно литературно произведение, създадено в Северозапада – романът „Аз, грешният и недостойният“ на талантливия журналист и публицист Милен Александров (1932-2000).

Милен Александров – снимка: Регионален държавен архив Монтана

Написан с необикновено вдъхновение и завидно майсторство през 80-те години на миналия век, романът е награждаван многократно на регионално и национално ниво. Включен е бил и в Каталога на издателство „Христо Г. Данов“, но поради обективни причини не е издаден.

Луксозното издание, което наскоро реализираха наследниците на талантливия творец и издателство ТАНГРА ТанНакРа ИК, включва освен романа, който тепърва ще бъде оценяван от критиката, също текстове и илюстрации от Поппунчовия сборник от 1796 г. Той е дело на героя на романа, вдъхновил талантливия журналист и писател Милен Александров – поп Пунчо Куздин от ломското село Мокреш, известен като Пунчо Граматик.   Атонски послушник и възпитаник Граматикът е един от първите будители – възрожденци, направил препис след Софроний Врачански на Паисиевата „История Славянобългарска“ и вложил в ръкописа и свои авторски текстове и рисунки. Безценното произведение се съхранява в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, част е от дигиталните й колекции и се оценява от експерти като постижение в създаването на образи, сравними и дори надминаващи тези в Лондонското евангелие и Манасиевата летопис. Предговорът на романа е на изтъкнатия историк проф. Пламен Павлов, съставител е Оксана Генадиева, дъщеря на автора.

 

Представянето на романа ще се проведе на 3 октомври 2019 г. от 18:00 ч. ет. 2 в Заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, която ще бъде домакин на културното събитие.

Всички присъстващи журналисти ще получат по един екземпляр от луксозното издание.

“Връзки с обществеността” на НБКМ

Екип “ВИА кънсалтинг”

One Comment on “Романът „Аз, грешният и недостойният“ с премиера в Националната библиотека”

Comments are closed.