Романът „Вълци“ на Хилари Мантел е финалист за престижната награда „Златен Букър“

Романът “Вълци” от Хилари Мантел е един от петте финалиста за престижното отличие „Златен Ман Букър“, учредено по случай половинвековния юбилей от създаването на наградата. Това специално нейно издание се връчва само веднъж на роман, който журито определя като „най-добрата художествена творба, издадена през последните 50 години“.

Останалите четирима финалисти са „Английският пациент“ от Майкъл Ондатджи, „В свободно състояние“ от В. С. Найпол, „Лунен тигър“ от Пенелъпи Лайвли и “Lincoln in the Bardo” от Джордж Сондърс.

Финалистите са избрани от специално жури сред всички 51 носители на наградата „Букър от нейното учредяване през 1969 г. до сега. „Златните пет” ще преминат през публично гласуване, за да бъде излъчен крайният победител. Той ще бъде обявен официално на 8 юли в Лондон по време на празненствата, посветени на юбилея на престижното отличие.

Романът Вълци“ на Хилари Мантел, фокусиран върху личността на Томас Кромуел, е най- бързо продаваната книга от всички, получили най-престижната литературна награда на Великобритания –Букър“. Тя е и първата наградена с това отличие книга, станала номер едно при бестселърите. Феноменалният успех на романа, приковал вниманието на огромната читателска аудитория с неутолим интерес към епохата на Тюдорите, го поставя в челната десетка на общата класация „Британски бестселъри на десетилетието“.„Вълци“ е отличен и с
наградата за исторически романи „Сър Уолтър Скот“.

Хилари Мантел е световноизвестна авторка на исторически романи, спечелила множество престижни награди. Книгите ѝ Вълци” и “Доведете труповетe” печелят два пъти литературното отличие “Ман Букър” – през 2009 и през 2012 г. Тя е единствената английска авторка, двукратен лауреат на този приз.

Двата ѝ бестселъра са филмирани от BBC под формата на мини сериал от 6 епизода, който добива огромна популярност и е приет ласкаво от критиците. Хилари Мантел е автор на други 14 романа, между които и биографична книга, наречена “Giving Up The Ghost”,  каkто и сборник разкази, озаглавен “Убийството на Маргарет Тачър”.