Биткойн и всичко свързано с него

Вече е разпространено да се говори за криптовалути като биткойн, лайткойн, рипъл или най-новата, наречена путинкойн, в чест на президента на Русия Владимир Путин.

След като най-старата криптовалута биткойн надмина 4000 долара, решихме да напомним всичко важно и интересно, свързано с виртуална валута.

Какво е биткойн?

Биткойн е криптираща и цифрова разплащателна система или по-просто казано- виртуална валута. Тя е подсигурена от блокчейн технология, която представлява метод за съхранение на информация в компютърна мрежа чрез непрекъснато растящ низ от записи. Транзакциите, извършени в мрежата, се групират в блокове, които са удостоверени за време и всеки блок е свързан с предходния. Това свързване осигурява цялост  на веригата хронологично назад до най-първия блок. Информацията е криптирана и защитена, което прави търгуването с валутата толкова съблазнително.

Ползи от биткойна

  • биткойните се изпращат лесно чрез интернет, без да е необходимо да се доверят на трета страна. Процесът се регулира от софтуер, който гарантира съгласието на потребителите на системата и така не може да бъде манипулирана;
  • лесно управление – регистрация на биткойн адрес може да се създаде за секунди, без такси;
  • преводите са бързи, необратими, с много ниски разходи, а получените средства са на разположение в рамките на минути;
  • прозрачност – биткойните съдържат информация за всяка една транзакция. Ако имате публичен биткойн адрес, всеки може да види точно какво количество има вътре;

 

Как можем да се сдобием с биткойни?

Преди няколко години беше сравнително лесно събирането на биткойни. Съществуваха безброй игри и приложения, които позволяваха събирането на биткойни. С нарастването на стойността на валутата, съответно нарастнаха и фалшивите предложения за сдобиването с нея.Сега обаче остана само един сигурен начин за сдобиване с валутата и това чрез покупка.

 Покупка на биткойн

Най- бързият и сигурен начин  да се сдобиета с валутата е да си я купите чрез банков превод, ePay, Econt и други онлайн портфейли чрез системата на localbitcoins. Малко по-бавна, по-скъпа (и сякаш по-рискова) е процедурата чрез биткойн борсите като bitstamp.net, kraken.com или btc-e.com. Също така има две фирми, специализирани в покупко-продажба на биткойн: bitcoini.com и rgcoins.com. Наскоро излезе и друго много интересно и добро приложение за търговия на различни криптовалути сред приятелите във фейсбук.

Преди да започнете да търгувате с валутата е важно да изберете подходящ биткойн портфейл. Тъй като парите са дигитални, и мястото им на съхранение е такова. На пазара обаче има много различни предложения за виртуално портмоне – с различни функции и нива на защита, оптимизирани за специални платформи, платени или безплатни… Специалистите препоръчват начинаещите брокери на биткойни да се насочат към по-простите и безплатни продукти, които позволяват значително по-лесна и интуитивна търговия, само че взимат определени такси за извършване на транзакции. В България широка популярност има портфейлът Jaxx IO. Той работи с всички операционни системи както за настолни компютри, така и за смартфони. Има опростен интерфейс, но предлага широка функционалност и висока сигурност. Освен това в него може да се съхраняват и други криптовалути. Като голям плюс потребителите на Jaxx IO отбелязват, че с помощта на 12 различни думи винаги имат достъп до парите. По този начин дори да загубят или повредят всичките си телефони и лаптопи едновременно, биха могли да възстановят достъпа си до портфейла.

Следващата стъпка при подготовката за търговията с дигитални валути е изборът на борса, през която да се осъществяват сделките. Възможностите и в този случай са много, като хората от бранша предупреждават за висок риск от измами при някои несертифицирани платформи или за големи ограничения при други. Важно е също да се проверят тарифите на различните борси, както и дали предоставят възможност за директно обръщане на биткойните в реални пари. Coinbase е най-често предпочитаната платформа за хора, които купуват първия си биткойн. Тя е много лесна за използване, има чудесен интерфейс и не налага твърде високи такси. Може да се ползва както от настолни, така и от мобилни устройства. Друга борса – CEX, предлага моментни обменни курсове и основни опции за купуване и продажби. Разбира се, може да се започне от сайта Bitcoin.com, където чрез въвеждане на конкретна държава се показват всички доверени борси за търговия в съответния региона. За България например се оказва, че работят цели 37 платформи. Необходимо е да се избере и метод на плащане. Борсите приемат различни начини, но като цяло банковата сметка и кредитната карта са общовалидни. На някои места се приемат и електронни плащания чрез системи като PayPal и нашенският му еквивалент ePay. По света вече има много биткойн автомати, подобни на обикновените банкомати. В София също има такъв – в бинзесцентъра “Интерпред”. Но засега устройството работи еднопосочно – чрез него може да получите биткойни срещу левове. От фирмата, която го е инсталирала, казват, че лесно може да бъде надграден в двупосочен, така че да позволява и получаването на левове срещу биткойни. Важно уточнение е, че системата работи с 5% надценка върху текущата цена на криптовалутата.

 

Мини за биткойн

При този метод  биткойн се създава като възнаграждение за извършена изчислителна работа по криптиране, при която потребителите проверяват съществуващите блокове от блоковата верига и създават нови с помощта на изчислителната мощ на компютрите си. За да е легитимен, всеки блок трябва да съдържа доказателство за извършената работа, което подлежи на проверка от другите участници, когато на свой ред получат нов блок за изчисление. Процесът на придобиване чрез изчисления се нарича „добиване“ или „копаене“. Колкото повече изчислителна мощ се включва в добиването, толкова повече сложността на математическата задача се увеличава, като по този начин скоростта на добиване винаги остава ограничена и предсказуема.

Всеки може да прави виртуални монети, използвайки изчислителните мощности на компютъра си за решаването на математически задачи с увеличаваща се сложност. При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа се получават по 25 биткойна. Участниците в изчисленията обаче обикновено са повече от един и биткойните се делят помежду им, в зависимост от тяхното участие. При създаването на биткойн системата, изчисленията са били сравнително прости, което е генерирало бързо дигиталните монети и не е налагало използването на супер мощни процесори. С течение на времето този ресурс става все по-труден за добиване. За да могат да се генерират биткойни, днес е необходимо много компютърно време, мощни процесори и висок клас видео карти.

Регистър на транзакциите

Биткойн предоставя с обществено достъпен списък на всички извършени транзакции, наречен блокова верига .Тя се записва като файл на всеки компютър, свързан с Биткойн мрежата, а валутата биткойн (с малко б) е балансът по индивидуалната сметка в счетоводната книга. Това позволява на всеки потребител да провери (валидира) валидността на всяка транзакция. За функционирането и защитата на платежната система се използват криптографски методи, а автентичността на всички транзакции е защитена с цифрови подписи.

Биткойн не се управлява като типичните валути – тук няма централна банка или централна организация. Вместо това има интернет базирана партньорска мрежа. Паричното предлагане е автоматизирано и се предоставя на сървъри или така наречените „биткойн копачи“ или “миньори“, които потвърждават биткойн транзакциите, като ги добавят към децентрализиран и архивиран регистър на транзакциите приблизително на всеки 10 минути. Регистърът на транзакциите се удостоверява от крайните потребители чрез дигитални подписи (подобни на потребителско име и парола) и се увеличава чрез изчисления от различна трудност, които се извършват от специални сървъри, наречени биткойн копачи или миньори.

Сигурност

Сигурността на плащанията в Биткойн е гарантирана от криптография с публичен ключ, а валидността им се поддържа посредством сложни математически изчисления, извършвани от хиляди свързани в мрежата машини – процес, известен като биткойн добиване.

Технологията Биткойн – протоколът и криптографията – имат високо ниво на сигурност и мрежата Биткойн е може би най-големият разпределено-изчислителен проект в света. Най-често срещаната уязвимост в Биткойн идва от грешки на потребителите. Файловете на биткойн портфейлите, които съхраняват необходимите частни ключове могат да бъдат случайно изтрити, изгубени или откраднати.

Почти невъзможно е протоколът на Биткойн да бъде променен. Всеки Биткойн клиент, който не спазва общо установените правила, няма право да създава свои такива и да ги налага на останалите потребители. Според настоящите спецификации е невъзможно да се случи дублиране на разходите в една и съща блок-верига или пък да се използват биткойни без валиден подпис. Биткойн работи единствено с пълното съгласие и единодушие на всички потребители, поради което промяната на протокола е много трудна и изисква преобладаващото мнозинство да приеме промените по такъв начин, че останалите потребители да нямат никаква друга възможност, освен да ги последват.

До момента е имало един сериозен пропуск в сигурността на биткойн протокола, констатиран през 2010 г, при който е използван експлойт, позволяващ създаването на неограничено количество биткойни. Генерирани са над 184 млрд. биткойна, но в рамките на часове сделката е забелязана и изтрита от регистъра, а след като този бъг е премахнат, мрежата преминава към обновена версия на биткойн протокола.

 

Къде мога да пазарувам с биткойн?

В България валутата навлиза по-бавно, но има места, където е възможно разплащането с нея Няколко такива сайтова са:

Grabo.bg

Pomagalo.bg

Trendo.bg

mallbg.com

gombashop.bg

ultraplay.co

vpsbg.eu

kynchev.com

crypto.bg

cortexsport.com/

ДКЦ Асцендент, София

Материалът е информативен и не цели насърчаване на покупка или продажба на биткойн.