За пети път България ще участва в Европейския ден на спорта в училище

Инициативата се провежда в десетки градове в Европа в последния петък на м. септември

На 27 септември в стотици училища в България и Европа ще се проведе Петият Европейски ден на спорта в училище. Инициативата е част от Европейската седмица на спорта.

Целта на събитието тази година е да запознае децата с нови видове спорт и физически занимания, както и със съвети за здравословен начин на живот, така че децата да се мотивират да се движат ежедневно и да се хранят здравословно. Регистрацията все още е отворена за всички училищата, които желаят да се присъединят.

На 27 септември тази година стотици български училища ще се присъединят към петия Европейски ден на спорта в училище. Инициативата се провежда в десетки градове в Европа в последния петък на м. септември. Участващите училища организират спортни демонстрации, състезания, забавни игри и образователни срещи за своите ученици. Целта на този общоевропейски училищен празник е да запознае децата с нови идеи как да спортуват и да живеят здравословно.

Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни.

„Колкото по-рано децата се запознаят с различни спортове и физически занимания и с принципите на здравословния живот, толкова по-лесно е те да бъдат мотивирани да се движат редовно и да се хранят правилно. Отговорност на всички ни е да им дадем възможност за това. Денят на спорта в училище е чудесен повод децата, които не спортуват редовно, да си харесат спорт, игра или друго физическо занимание и да разберат, че е важно да се движат всеки ден.“ – казва Николета Янева от сдружение БГ Бъди активен, координатор на програмата за България.

Тази година в училищния празник на спорта и здравословния живот в българските училища ще бъде засегната и темата за опазването на околната среда. Координаторите са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят. За участващите училища са предвидени различни напътствия и информационни материали. А първите 200 регистрирани училища ще получат допълнителни материали и награди за участниците.

Децата ще могат да се срещнат с различни спортни знаменитости, които ще присъстват на празника, ще научат полезни съвети за балансираното хранене и най-вече ще имат възможност да се забавляват, докато спортуват заедно. Всяко училище само избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и местните партньори на празника. Училищата с най-разнообразна програма и най-голям дял активни участници в празника ще могат да кандидатстват за наградата Най-активно училище на 2019, като попълнят отчетна форма след провеждане на събитието.

Регистрацията за училища все още е отворена и може да бъде направена през сайта на организацията-координатор за България БГ Бъди активен

България участва в Европейския ден на спорта в училище за пети път. През 2018 г. към инициативата се присъединиха рекорден брой участници – повече от 90 000 ученици и над 12 000 възрастни от над 400 училища от повече от 200 населени места.

Европейският ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта и е инициатива на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA). Събитието е включено в ежегодната инициатива на Асоциацията за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

БГ Бъди активен