На Марс и Венера е възможен живот на микроби

Учени от Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките по време на експерименти доказаха, че микроорганизми могат да оцелеят в атмосферата на Венера, на повърхността на Марс и в леда на спътника на Юпитер, Европа.

Това се посочва в годишния доклад на ИКИ за 2019 г., публикуван на уебсайта на института.

„В атмосферата на Венера, където горните слоеве на атмосферата на планетата са изложени на космически лъчи и температурни скокове, може да има микроорганизми, свързани с минерални частици“, предполагат учените от ИКИ.

За да провери тази хипотеза, лабораторията изследва влиянието на радиацията върху микромицетите (микроскопични гъби) на суха почва при ниска температура и налягане. В резултат било установено, че ефектът от високите дози йонизираща радиация не води до смъртта на почвените гъбички. Повечето устойчиви видове оцеляват.

Освен това учените от ИКИ изследвали оцеляването на микроорганизми, взети в Арктика, при симулирани условия на повърхността на Марс – при облъчване с радиация, при температура минус 50 градуса по Целзий.

“Този ефект не доведе до значителни щети на бактериалния комплекс”, се казва в документа.

Освен това учените изследвали почвените бактерии от пустинята Мохаве, считани за земни аналози на хипотетичните микробни общности на Марс.

„Открит е голям брой и разнообразие от микроорганизми, а бактериалните култури са силно устойчиви на широк спектър от стресови фактори, като температура на култивиране, рН среда, наличие на соли и силни окислители“, се казва в доклада.

ИКИ също е провел оценка на възможността за запазване на хипотетични микроорганизми в леда на спътника на Юпитер Европа в случай на тяхното излизане от подледния океан. Проведен е експеримент върху облъчването на бактерии, вградени в лед при температура минус 130 градуса по Целзий и необходимото налягане. Според резултатите от изследването, учените откриват жизнеспособни бактерии.

„Като се има предвид интензивността на радиацията и скоростта на обновяване на повърхността, се предполага запазването на живи клетки в лед на дълбочина 10-100 сантиметра за 1 000-10 000 години след изхвърлянето на водата от подледния океан“, се казва в проучването. /БГНЕС и РИА Новости