Берлинската стена “дойде” на Римския стадион в Пловдив

Пловдивчани първи ще празнуват падането на Берлинската стена

Фрагменти от Берлинската стена се появиха на Римския стадион. По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Стената.

Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на ХХ век и съвременни стрийт артисти. Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще е първият град на Стария континент, който ще празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г. Под тепетата гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Стената, която разказва за „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство” или съкратено „ArtLiberty”.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световно известни художници, които са рисували върху Берлинската стена и преди падането й през 1989 г.
Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд.

 Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздан и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), който казва че изложбата е много силен символ на свободата. „Името на изложбата е изкуство на свободата, защото изкуството винаги е било синоним на свободата” https:/videos/219918222291533/, Борондо (Испания), C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ), ДАлийст (Китай), Фейт 47 (Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М(Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).

 Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат разположени и три автомобила „Трабант”, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше и Киди Ситни. Трите поп икони са изобразени  от уличнитехудожници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия. Произведенията им са форма протест срещу разделението.

Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по „стената”, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти.

Ще бъдат показани над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията.

Колекцията е част от програмата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”. Инициативата се реализира в партньорство с Френски институт в България. Цялата изложба ще остане до 30 март 2019 г.

Plovdiv24.bg, Facebook