Започна седмицата на македонското кино в София

Тя е плод на сътрудничество между Кинотеката на Македония и Българската национална филмотека

В рамките на седмицата от 21 до 27 януари, във филмотечно кино “Одеон” започна представянето на съвременни пълнометражни и късометражни филми, посветени на македонското кино. Ще  се прожектират 5 дългометражни и 8 късометражни македонски филми. Сред заглавията са носителят на наградата за най-добър късометражен филм на фестивала „Сънданс  2018″ -„Погледни към нея” на режисьора Горан Столевски.

Програмата започна с откриването  с прожекцията на филма „Тайната съставка“.

На  22 януари от 18:00 часа, ще бъде показан филмът „Когато денят нямаше име“, 93 мин.

Режисьор е Теона Митевска  –  с участието на: Леон Ристов, Ханис Багашов, Стефан Китанович, Драган Мишевски, Иван Вртев Соптраянов, Игорчо Постолов, Перунка Киселицки, Инес Ходич

Милан и най-добрият му приятел Петър планират екскурзия с други тинейджъри от покрайнините на Скопие. Момчетата нямат търпение да се съберат, да пийнат и да се позабавляват, а рано на следващата сутрин да отидат на риболов. Забавната вечер на тинейджърите е провалена от етническо напрежение, а нещата се подреждат зле и за една млада проститутка.

На 23 януари,  също от 18:00 часа, ще се прожектират късометражните филми „Еклер“,  „Dolores“, „Погледни към нея“ и „Децата ще дойдат“.

Късометражен блок 1, общо времетраене: 81 минути

Еклер / Еклер, 2016, 30 мин.

Режисьор: Марко Гьоковик, с  участието на: Игор Ангелов, Звезда Ангеловска, Борис Дамовски

Охрид, 4-ти май, 1980. Марко, синът на готвача във вилата на Маршал Тито, най-накрая получава възможност да опита храната, която е приготвяна цял живот пред очите му.

Долорес / Dolores, 2017, 13 мин.

Режисьор: Радован Петрович – с участието на: Долорес Попович, Висар Вишка

По време на една от обичайните си тайни срещи, млада двойка е заключена в тоалетната на Националната опера. Докато чакат свой приятел да отключи вратата, на повърхността излизат тлеещи проблеми.

Погледни към нея / Види jа ти неа, 2017, 19 мин.

Режисьор: Горан Столевски; с участието на: Сара Климоска, Игор Ангелов, Пируника Киселицки

Твърдоглава мъжка рана намира решението на всичките си проблеми в религиозен ритуал, предназначен само за мъже.

Награди и номинации:

„Сънданс-2018” – Награда за най-добър късометражен филм

„Клермон-Феран” – Номинация за най-добър филм в международния конкурс

Децата ще дойдат / Децата ке доjдат, 2017, 19 мин.

Режисьор: Ана Якимска, с участието на: Сенка Колозова, Наташа Петрович

Младата учителка Велика е изпратена в отдалечено планинско селище за да преподавана местните деца. Зимата обаче е дълга и студена, а ученици така и не се появяват. Вместо това, Велика среща възрастна жена, която ще я поведе към себепознание.

Награди и номинации:

„Фастнет 2018” – Награда за операторско майсторство на Наум Доксевски

„Тирана 2018” – Най-добър дебют

На 24 януари, с начало от 18:00 часа, ще последва вторият блок късометражни филми: „Пепи и Муто“, „Амби“, „Те идват от центъра на Земята“ и „Колитба“

Късометражен блок 2, общо времетраене: 77 минути

Пепи и Муто / Пепи и Муто, 2015, 17 мин.

Режисьор: Георги Унковски, с участието на: Сашко Коцев, Пепи Мирчевски

Супер интелигентният кадет Муто обединява сили с детектива и сърдито старче Пепи. Така Скопие се сдобива със собствено анти-криминално дуо. Дали това невероятно партньорство ще изправи местната престъпност пред справедливостта и градът най-накрая ще бъде спокоен? Най-вероятно не, но за тяхното приятелство все още има шанс.

Амби / Амби, 2017, 19 мин.

Режисьор: Мария Апцевска, с участието на: Владимир Тулиев, Димитрия Марковски, Антония Белазелкоска

Поредната обичайна нощ за Дено и Сара. Техният баща, както обикновено е пиян и те се грижат за него. Само, че този път с нарастване на напрежението, една промяна в рутината може да постави бъдещето им под въпрос.

Те идват от центъра на Земята / They Come from the Center of the World, 2017, 17 мин.

Режисьор: Дина Дума, с участието на: Марко Апостолски, Дарко Бошковски, Изабела Иванишевич

Сънувам чудовището, което живее на дъното на езерото. Малко хора са го виждали. Когато то е близо до теб, въздухът замръзва, защото сърцето му е твърде студено.

Колитба / Коливо, 2017, 24 мин.

Режисьор: Андрей Волкашин, с участието на Ана Ангеловска

Дана е потънала в ежедневието си домакиня, която живее със своята майка,съпруг и три деца в затънтено македонско село. В деня, в който колят свинята в средата на зимата, вместо обичайния касапин, при тях идва Марко, нейната голяма любов от миналото. Дана изпуска момента да каже последно сбогом на болната си майка Перса.

На 25 януари, от 18:00 часа, е филмът „Завръщане“ / Враќање,2017, 81 мин.

Режисьор: Кастриот Абдули, с участието на: Хазир Хазири, Семан Локай, Делфин Депардийо

Млад албански емигрант, заедно с френската си съпруга, решават да посетят изненадващо родното му село. Изненадата става неприятна, когато семейството му научава истинската причина за завръщането на техния син.

На 26 януари, от 17:00 часа, е филмът „Амок” / Џган, 2016, 100 мин.

Режисьор: Вардан Тозия, с участието на: Мартин Горгоски, Дениз Абдула, Никола Ристановски, Сара Кимоска

Поредица от злощастни събития превръщат тихо момче от дом за изоставени деца, в страховит лидер на опасна банда младежи, чиято цел е да отмъстят на обществото, от което не са видели нищо добро.

 На 27 януари (неделя) от 17:00 часа е закриването на Седмицата на македонското кино с прожекцията на филмът „Gypsy Magic, 1997, 126 мин.

Режисьор: Столе Попов, с участието на: Мики Манойлович, Бекир Аднан, Али Ахмед, Петре Арсовски

Циганско село в Македония. Местен мъж се сприятелява с лекар на УНПРОФОР, който е от индийски произход и започва да го използва за решение на всичките си проблеми.

Седмицата на македонското кино в София е плод на сътрудничество между Кинотеката на Македония и Българската национална филмотека.

Източник: Кинобг