Държавата откупи оригинален портрет на княз Александър I Батенберг

Общо 60 предмета от личното наследство на княза, продавани на търг във Виена

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, които са принадлежали на княз Александър I Батенберг. Това стана на търг в австрийската столица Виена. Министърът на културата Боил Банов лично е  присъствал на търга, организиран от виенската къща „Доротеум” на 28 януари, на който са били предложени артефакти, останали от първия български княз Александър, но участието на държавата не е било обявено предварително, за да могат ценностите да се купят на разумна цена. Портретът на княза с опълченски калпак е от 1880 г. и е рисуван от художника Конрад Дилиц. Първоначално обявената цена бе 12 000 евро. При наддаването сделката стана за 22 500 евро. Още 15 000 евро са дадени за трите сребърни подноса. Портретът е с размери 157/100 см.

Така България вече притежава най-известният оригинален портрет на княза, а така също и три подноса, които са му били подарени от жителите на гр.Русе, Ловеч и Берковица –  в  началото на управлението на  Батенбег през 1879 г.  Алексанъдр I, който е известен с родовото си име Батенберг, е български княз за кратко и от него почти няма запазени артефакти.

Само картината е била оценена на стойност между 12 000 и 15 000 евро. 

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Банов. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, каза Боил Банов.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

Източник: NOVA