Днес се навършват 102 години от смъртта на Райна Княгиня

Къщата й в София ще бъде възстановена и превърната в музей

Райна Поп-Георгиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня е българска учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме на Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието, тя го развява редом с Бенковски.  Родена е през 1856 г. в Панагюрище, по мъж Дипчева, е влязла в историята и в нашето съзнание като Райна Княгиня. Родена е в  в семейство на свещеник от именития Футеков род. Проявява голям интерес към учението и след килийното училище в метоха е изпратена да се изучи в Железник. След това се завръща в Панагюрище и става учителка.

Когато е на 20 години,  Георги Бенковски я кани на заседание на комитета и възлага да ушие главното знаме на въстанието. При обявяването на въстанието, войводата я покачва на бял кон и заедно със знамето тя язди начело на въстаниците.

При потушаването на бунта, баща й е убит пред очите й. Младата учителка е хваната от турците и подложена на тежки страдания – бита и оставена на хляб и вода повече от месец в пловдивския затвор. След намесата на чужди дипломати, Райна Княгиня е освободена, но здравето й е сериозно увредено. След освобождаването й, Найден Геров я изпраща в Русия, където 3 години учи медицина и става акушерка. Написва своята Автобиография, излязла най-напред на руски език. Едва през 1934 г. е преведена на български, като това е първата книга посветена на Априлското въстание. В Москва Райна успява да уреди чрез жените от Дамския благотворителен комитет възпитанието на 32 панагюрски сирачета, сред които е и по-малкият й брат.

       Паметникът на Райна Княгиня в                                         Панагюрище

Жени се за брациговския революционер, тогава вече панагюрския кмет Васил Дипчев от когото  Райна ражда 5 момчета Иван, Георги, Владимир, Петър и Асен. Тя осиновява и едно момиченце – Гина.

През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Умира скоро вследствие на побоите в Черната джамия и Райна остава с шест деца, най-голямото от които е на 13 години. Поддържа тесни връзки със семейството на Христо Ботев. След смъртта на мъжа си, Райна Дипчева работи като акушерка. Умира на 29 юли 1917 г. – на 61-годишна възраст.

Къщата й в София ще бъде възстановена и превърната в музей

Съдбата на една от най-бележитите българки и първата дипломирана акушерка е трагична. Такова е състоянието и на къщата в която прекарва последните 8 години от живота си.

„Тази къща за нас е нещо като център на българския дух в този квартал. Тя ще бъде един музей, който е необходим, не само да съхранява българския дух, а преди всичко да възпитава идните поколения”, споделя Таня Христова – родственичка на Райна Княгиня.

Плановете на общината са къщата да се превърне в музей, а експозицията ще бъде предоставена от наследниците й.

Доц.д-р Тодор Чобанов- зам.-кмет на София: „Надявам се да направим един много модерен и динамичен музей с видеоинсталации”.

Ремонтът ще бъде извършен благодарение на дарение от над 400 000 лв.

 „Те ще бъдат дарени под формата на труд и материали, които ние ще приемем, за да може да бъде възстановена къщата. Надявам се до година и половина да бъде завършен ремонтът”, заяви Тодор Кръстев – кмет на район „Сердика”.

Първият етаж от къщата ще бъде посветен на Райна Попгеоргиева, а вторият на поборническото движение, на което тя е помагала активно.

„В родовата ни памет се говори, че Райна Княгиня е била като Странджата за тези поборници. Този дух в къщата трябва да бъде запазен на всяка цена”, разказва Здравчо Здравчев – правнук на Райна Княгиня.

Източник: bTV, Уикипедия, Facebook