Музеят „Етър” отправя покана за „Диалог с миналото”

За всеки посетител има по нещо – както за децата така и за възрастните

Музеят „Етър” отправя покана за „Диалог с миналото”. Една малко нетрадиционна изложба, която може да бъде разгледана в залите над Дърворезбарската работилница, носи това наименование. В екипа, който работи по изложбата, влизат: графичният дизайнер Мирослав Живков, екскурзоводът Елена Минковска, главният уредник на музея Ваня Донева, и уредникът Румяна Денчева.

 

“Идеята е не просто да се покажат експонати на музея, които посетителите да видят, а самите те да станат активни участници в изложбата. Искаме да постигнем въздействие, всеки един експонат да подтиква зрителите да направят нещо – да го опознаят, да ги заведе към друго място в музея”, казва Мирослав Живков.

Той допълва, че това подтикване на публиката към активност не е самоцелно.

„Опитваме се да представим експонатите от различна гледна точка. Така ще бъдат забелязани неща, за които няма как да знаеш, ако само ги наблюдаваш.

Един от експонатите е скрит. Посетителят може да го опознае с напипване, като провре китката на ръката си през отвор. Идеята е да се усетят детайлите, за да се осмисли майсторството, необходимо за изработката му.

„Ако човек само наблюдава този предмет, може да го подмине, без да се замисли за финия детайл, за майсторството, необходимо при изработката.”

Червените табели са нещо ново, което се експериментира и са насочени към детската публика. Мирослав Живков насочва вниманието към нарисуван

от него наскоро герой, който улеснява комуникацията с децата.

„Този герой вече е познат на някои ученици, тъй като има важна роля в Пътеводителя „Един ден в музея на открито” и приложението към него, издадени от музей „Етър”. Той се приема отлично от децата, на които е представен в Габрово, Пловдив и Враца”, разказва Елена Минковска .

Вместо да се показват цели табла, за представяне на някои експонати се използват стикери. Ефектът, който се постига е на възможно най-голяма изчистеност на един обект. Например – за да се акцентира върху богатата украса на пафтите, познати и като чапрази, чрез такъв стикер с достатъчно големи размери е показан женски образ. Благодарение на това посетителите могат да видят къде се поставят те и какво значение имат за облеклото на една жена в миналото.

 

 

Има и място, където са поставени листове с контури, които посетителите могат да оцветят. Така е с пафтите, например. Предметите са обвързани с някаква интерактивна част, което прави изложбата много интересна. Има за всеки посетител по нещо – както за децата, така и за възрастните. А хората получават възможност да напишат своята история за даден предмет.

 

 

 

ЕМО „Етър”