Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка

Причина за смяната на караула е  обявената изненадваща оставка на президента Джим Йон Ким

От 1 февруари т.г. Кристалина Георгиева ще ръководи временно Световната банка. Шефът на Световната банка Джим Йон Ким си тръгва от поста заради сериозни разногласия с американския президент Доналд Тръмп. До оттеглянето му от поста се разбра още в понеделник / 7 януари/, когато е информирал служителите на Световната банка в имейл, че напуска на 1 февруари  – 3 години преди да изтече мандатът му, за да се присъедини към частна компания, фокусирана в инфраструктурни инвестиции в развиващите се страни.

По образование Джим Йон Ким е лекар и антрополог, и беше избран през 2012 г. начело на банката. Номинацията му дойде от тогавашния американски президент Барак Обама.

Джим Йон Ким  ще напусне Световната банка

Въпреки, че нямаше публични сблъсъци, оказа се че разногласията му с Тръмп са значителни. Темата за бежанците е едно от големите разминавания помежду им. Според Ким всички световни сили трябва да обединят усилия, за да им се помогне. Докато политиката на Тръм относно бежанците е противоположна и той е настоявал Световната банка да използва финансиране, за да остават те в страните си, а не да емигрират.

Друго разминаване във вижданията на двамата има и по още един съществен въпрос – климатичните промени и използването на зелена енергия.

През миналата година Световната банка обяви, че ще предостави 200 милиарда долара за държави, които се нуждаят от помощ да се адаптират към ефектите на глобалното затопляне и намалят парниковите си емисии.Средствата ще бъдат на разположение в периода 2021-2025 година и са два пъти повече от отпуснатите за първия 5-годишен период след подписването на Парижкото споразумение за климата.  Тогава Джим Кимотбеляза, че най-бедните и най-уязвими хора са изложени на най-голям риск от глобалното затопляне, и призова и други финансови институции да им помагат.

В същото време Доналд Тръмп реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение и открито подкрепя инвестиции в производството на енергия чрез въглища.

От 1 февруари Кристалина Георгиева ще поеме поста на президент на Световната банка до избора на нов.

Припомняме, че българката има 17 годишна кариера в Световната банка и стана главен изпълнителен директор по покана на Джим Ким. Преди това тя бе еврокомисар и зам.-председател на ЕК с ресори „Бюджет” и „Човешки ресурси”. На нейно място като комисар от България, но с нов ресор бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Източници от банката твърдят, че Георгиева е изключително подходяща да остане президент на Световната банка и да довърши мандата на Ким до 2022 г., защото осигурява приемственост и няма да има вакуум в работата на финансовата институция.

Според правилата на Световната банка президентът се избира в прозрачен процес. Процедурата минава през номиниране на кандидат, а Управителния съвет изготвя списък от максимум трима кандидати и публикува имената им. Следва събеседване, а обсъждането как са се представили отнема не повече от три седмици.

По негласно споразумение между световните сили шефът на МВФ се излъчва от Европа, а този на Световната банка е номинация на САЩ. Те са най-големия акционер в Световната банка и по традиция Вашингтон номинира приемниците на поста.

И въпреки споразумението начело на Световната банка да застава американец, при избора на Джим Ким имаше кандидати от Нигерия и Колумбия. Сега също не е изключено някоя от останалите 189 държави членки да издигне алтернативна кандидатура.

Източник: БТА, BTV, снимки Facebook