“Игра с изкуството” – новият проект на Русенската галерия

В началото на новата 2019 г. Художествена галерия – Русе стартира подготовка на проект „Игра с изкуството“, чиято реализация ще се осъществи с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Проектното предложение е ориентирано към детската публика. Подрастващите ще се запознаят с експонати както от постоянните експозиции, така и с творби, съхранявани в богатия фонд на институцията.

Ще бъдат издадени различни печатни помагала: „Намери и проучи“, „Художник откривател“, „Ваканция в Галерията“ и др. Те дават възможност за използване на музейното съдържание за образователни цели и игрово интерпретиране на обектите. Едно от изданията е учебник за работа с деца със затруднения в когнитивното развитие, създаден от практикуващ психолог. Наръчникът и преминатият курс на обучение на музейните специалисти ще даде шанс за приобщаване и включване на нови участници в цялостната образователна програма на Галерията.

Продуктите спомагат за научаване на интересни факти за българското изкуство чрез презентиране на автори, работещи в различни медии. Тематичното представяне чрез игрови задачи ще насърчи децата да експериментират с цветове, форми и техники в създаване на собствени неповторими произведения, изпълнени със силата на детското въображение.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани творчески ателиета, осъществени с подкрепата на четирите партниращи организации: СНЦ „Еквилибриум“, Русе; ОС на БЧК, Русе;  Сдружение „Дете и пространство“; Русенска католическа организация Каритас.

Проектът „Игра с изкуството“ има за цел запознаване на деца и младежи с историята и характеристиките на визуалните изкуства чрез атрактивни уроци и практически задания със специално разработени издания. Те подпомагат усвояването на новата информация по по-достъпен и забавен начин, провокирайки активността на участниците. Учебните помагала ще бъдат използвани и в следващи музейни занимания извън рамките на проекта, което е белег за устойчивост в работата с публиките.