Майкъл Дъглас, Лейди Гага и Глен Клоуз грабнаха “Златен глобус”

Големите победители за кинопродукции – „Зелената книга”, „Бохемска рапсодия” и „Рома”

Големият победител стана филмът „Зелената  книга“, който взе три отличия

На тазгодишната церемония в Бевърли Хилс бяха раздадени  за 76-и път наградите „Златен глобус”. Те се смятат за един от най-сериозните индикатори за това кой ще грабне оскарите малко по-късно тази година.

Първата награда “Златен глобус” за вечерта бе връчена на актьора Майкъл Дъглас. Той триумфира в категорията за “Най-добър актьор в сериал комедия или мюзикъл” за “Методът “Комински”. Наградата му беше връчена от Лейди Гага и Брадли Купър.

“Златен глобус ” за Майкъл Дъглас

Наградите „Златен глобус” се присъждат в общо 14 филмови категории. На церемонията в Бевърли Хилс големият победител беше филмът „Зелената книга”. Той получи общо три отличия – за най-добър филм-комедия или мюзикъл, за най-добър сценарий на Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели, и за най-добър актьор в поддържаща роля за Махершала Али.

Неочаквано филмът „Бохемска рапсодия” изпревари смятаните за фаворити ленти. А „Златен глобус” взе дори певицата Лейди Гага във вечер, която експертите определят като изненадваща.

Филмът„Зелената книга” спечели „Златен глобус” във една от престижните категории, въпреки, че не е мюзикъл, нито точно комедия филмът беше отличен именно в тази категория. Той разказва за отношенията между известен чернокож музикант и белия му бодигард през 60-те години в расово разделения американски Юг.

В другата главна категория „Драма”, беше отличен филмът „Бохемска рапсодия”, който разказва за превръщането на Фреди Меркюри в звезда от световен мащаб. Филмът посветен на групата Куин, получи две награди Златен глобус – за най-добра драма и за най-добър актьор /Реми Малек/ в драма.

Лейди Гага

За най-добър режисьор беше обявен Алфонсо Куарон. Неговият „Рома” взе и наградата за най-добър чуждестранен филм. Филмът проследява историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век и е вдъхновен от живота на самия режисьор.

В категорията “Най-добър драматичен сериал” победи продукцията”Американците”. Патриша Аркет спечели наградата за “Най-добра актриса в мини сериал” или телевизионен филм за “Бягство по учебник”. В категорията “Най-добър анимационен филм” бе отличен “Спайдърмен: В “Спайди-вселената”. Статуетката за “Най-добра музика” отиде при Джъстин Хървиц за “Първият човек”.

„Най-добър актьор в драматичен сериал”стана Ричард Мадън за “Бодигард”. Бен Уишоу получи”Златен глобус” в категорията за “Най-добра второстепенна роля всериал или телевизионен филм” за “Един много английски скандал”.”Най-добра актриса в поддържаща роля” стана Реджина Кинг с “Ако Бийл стрийт можеше да говори”.

„Златен глобус” за най-добра актриса спечели Оливиа Колман за играта й във „Фаворитката”.

За най-добър актьор беше обявен Крисчън Дейл. Неговото превъплъщение във бившия вицепрезидент Дик Чейни се хареса много на критиците. Самият Дейл шеговито благодари на Сатаната, че му е помогнал да изиграе Чейни, който има лоша слава в либерално настроения Холивуд.

В останалите категории наградите бяха разпределени както следва:

  • Най -добра актриса в драматичен филм за Глен Клоуз за „Съпругата“.
  • Най-добра актриса във филм комедия или мюзикъл за Оливия Колман за „Фаворитката“.
  • Най-добър актьор във филм комедия или мюзикъл за Крисчън Бейл за „Вице“.
  • Най-добра актриса в поддържаща роля за Реджина Кинг за „Ако Бийл стрийт можеше да говори“.
  • Най-добра анимация за „Спайдърмен: В Спайди-вселената“.
  • Най-добра музика за Джъстин Хървиц за „Първият човек“.
  • Най-добра песен за Shallow от филма „Роди се звезда“. Музиката и текстът на парчето са на Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уаят. Песента се изпълнява от Лейди Гага и Брадли Купър.

Тази година статуетката на наградите е с променена визия и е по-бляскава, по-тежка и по-дълга. Тя е висока над 29 сантиметра, като основата й, която вече е закръглена и позлатена, а не кубична и мраморна, е над 9,5 сантиметра широка. Мраморната основа е запазена само за специалните отличия за цялостен принос. Статуетката, в чиято направа са вложени месинг, бронз и цинк, тежи над 3,5 килограма. Новата версия е с 24-каратово златно покритие.

Източник: NOVA