„Мистерията на българските гласове” пристигнаха в Пловдив

Новаторският проект – Мистериозен микс от фолк и опера

Пловдив продължава своето домакинство като Европейска столица на културата с интересен проект – спектакъл на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове” с участието на оркестъра на Опера Пловдив под диригентството на Любомир Денев – младши и солистките Вера Гиргинова и Марияна Панова.

В програмата ще се включат бийтбоксърът Skiller, Христина Белева – гъдулка, Костадин Генчев – кавал, Петър Миланов – китара, познати от записите от най-новия студиен албум на хора, “БууЧииМиш”, издаден през 2018 г.

Събитието е част от Колекцията “Европа – Континентът Култура” на оперния театър в града на тепетата, което включва в три последователни вечери симфонична музика, джаз и фолк в комбинация със симфоничен оркестър. Композициите от последния албум на “Мистерията на българските гласове” с диригент Дора Христова, представен у нас в София, Пловдив и Варна, са само основата за разработената от Петър Дундаков нова концепция за този спектакъл с включени оркестър, класическа перкусия и арфа. Тя ще е премиера на девет нови неща, споделя композиторът.

“Мистерията на българските гласове” е вече  в Пловдив


„Смесването с оперната сцена потвърждава възможностите за създаване на музика, която през магията на гласа да носи органика независимо от смесването на различни музикални традиции, убеден е  Петър Дундаков, който е в основата на създаването на първия от повече от двайсет години студиен албум на прочутата женска формация. – “Ако музиката обединява гласовете, те могат да съществуват в много различни нови комбинации и може би това е, и ще бъде една от основните посоки на търсене в музиката на XXI век”, смята Дундаков.

Събитието започва  на 26 януари от 19.00 ч. в Дома на културата “Борис Христов”.

Източник:Plovdiv24.bg,снимки: Facebook