Ваканционен комплекс ще покрива разходите за укрепване на свлачище

 Укрепване на свлачище, чрез строеж на ваканционно селище 

Мястото на събитието – Местността „Алепу”, близо до гр. Созопол, т.н. „Шофьорски плаж” както го знаят хората, е една от последните незастроени ивици по Южното Черноморие. Вече трети месец строителна техника работи почти денонощно и заличава любимото място на няколко поколения. Теренът попада в две защитени зони: Природна забележителност „Блато Алепу” е на около 500 м., а „Шофьорския плаж”, до скоро див  – е непосредствено след строежа.

Дали  е законно строителството, чия е собствеността, кога са получени разрешения за строеж и всичко това, което се върши тук отговарят Радослав Котларов – изп. директор на„ГБС Турс” и управител на курортен комплекс „Свети Тома”, и Веселин Колев – архитект във фирмата.

„Строежът започна в средата на м. октомври миналата година, като в момента изпълняваме укрепване на свлачище, което е първи етап от ваканционен комплекс „„Алепу вилидж”. Пътя, който се вижда пропадна, и ние решихме да действаме преди да се е случил нещастен инцидент. Това е път по който през летния сезон минават много коли, автобуси, пешеходци”.   Още от 2009 година свлачището е активно и в продължение на годините доста опасно, пояснява изп. директор на „ГБС Турс” Радослав Котларов.

„ Свлачището го укрепваме, а бетона, който виждате е първия етап на ваканционен комплекс „Алепу вилидж”. След приключване на първия етап и влизането му в разрешение за ползване на този първи етап, ще започне втория етап, който е и самият комплекс „Алепу вилидж”, допълни той.

На въпроса можеше ли да се укрепи свлачището само с колони или със други съоръжения, без да се изгражда ваканционен комплекс и че това, което всъщност дразни хората е този бетон, който се излива, е само на 10-20 метра от водата Радослав Кутларов отговори, че  „Това е частен урегулиран поземлен имот в който има свлачище. Тук нито държавата, нито общината могат да направят това укрепване. Това е съоръжение, което е безкрайно трудоемко като интелектуален труд и много скъпо финансово. Фирма „ГБС Турс” става на 50 години. Не сме компания, която взима решения гледайки накъде духа вятъра. Години наред минавахме през всички институции и получихме необходимите разрешителни”, обясни г-н Кутларов.

  • Каква е целта на комплекса?

Строи ли се комплекса заради свлачището? Може би ще подпира пътя,  по който минават колите и пешеходците! – „Реално сградата ще спомогне укрепването на свлачището с нейната тежест, това са конструктивните решения” – Ще се опитаме максимално да постигнем предвиденото по чертежи и  предписания, така че да не стане нещастен случай – изтъкна Кутларов.

 На въпрос дали този строеж няма да пречи на екологичното равновесие в района, отговор даде Веселин Колев – архитект в „ГБС Турс” – „Ние като стопани на комплекса сме най-загрижените хора да запазим  в района обстановката такава каквато е била. Да наистина има гнезда тук. Тази птичка за която се споменава често, гнезди всяка година на различни места, тъй като нейните гнезда не са по дърветата, по храстите и т.н.

Въпросът, който тревожи хората е къде ще се изливат отпадните води и каква ще бъде височината на сградата, чиито основи вече са излети, Веселин Колев разясни, че по проект, това което позволява ОУП на гр. Созопол е сградите да са между два и три етажа, на кота корниз – 10 м. -”Нещата изглеждат, че са почти на плажа, но този имот, включително и територията вляво от него, както и назад към вътрешността е урбанизирана територия. Пречиствателната станция, която е в близост  е построена от „Главбулгарстрой”, за комплекса „Свети Тома” преди 8 години. Тя има капацитета да захрани много повече от комплекса „Свети Тома” – за около 30 000 души, и има дълбоководно заустване, което е навътре в морето.

Плажът ще може да се ползва от всички хора, които искат да го посетят. Що се отнася до пътя, още не сме го трасирали, но ще го възстановим, така че да не бъде опасен за хората, както беше преди. – „ Знаем, че всеки един плаж е изключително държавна собственост, имаме голям опит  с концесионирането.  На 1 км. оттук е плажа „Аркутино”, който години наред печели приза за най-желан и чист плаж на българските граждани – ние го концесионираме – изтъкна Веселин Колев.

Дали има всички разрешения, от всички институции – РИОСВ са започнали проверка, но резултатите ще бъдат обявени до дни. От ДНСК пък отговориха, че строежът не е от тяхната компетенция и разрешението е издадено от архитекта на община Созопол.

Работата по укрепването на свлачището трябва да приключи до края на месец март.

* Реакциите

Строителството породи масово недоволство, главно в Социалните мрежи, сред хора, които помнят мястото като диво и зелено и сред природозащитни организации.

Според Спас Узунов от Българска фондация биоразнообразие (БФБ)  има въпроси, които могат да се повдигнат, и към компетентните органи, и към инвеститора. „Всички знаем, че тук беше територия на свлачище в частен имот. Сега свлачището го няма, имотът беше върху това свлачище, на около 20 м. Сега имотът е 20 м. по-надолу, т.е. се е преместил на първа линия”.

 “Орекстър без име”

Шофьорският плаж в местността „Алепу” е известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име” /1982 г/. Павел Папандов разказва в студиото на bTV за  песента „Оставаме”, която е заснета на същото място.

„Това е точно на Алепу. Той не беше толкова хубав плаж, но това е една прекрасна, чиста ивица и там съм снимал около 4-5 филма.  Нямам думи. В едно интервю казах на шега, че когато не спазваме законите, могат да ни вземат всичко – работата, здравето…., но не и хубавите спомени. Оказва се, че и това е възможно. Поразен съм. Без да съм специалист си направих труда да взема Конституцията и ще цитирам някои неща: Чл. 15. „Република България осигурява опазването и възпроизвеждането на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа”. Чл. 18. „Подземните богатства, крайбрежната ивица са изключителна държавна собственост. Ако отидем по-нататък в раздел Министерски съвет ще видим, че „осъществява контрол и стопанисване на държавната собственост”, респективно министъра. Имаше разправия между Валери Симеонов и министъра на туризма. И звучи странно как след като си отиде Валери Симеонов някак „избуя” това строителство”, допълва Павел Попандов.

Източник: NOVA, bTV