Воден матрак за крави и още 40 иновации на изложение в Пловдив

  Хиляди  посетители се очакват  на Международната селскостопанска изложба  „Агра 2018“, тъй като  ще покаже много новости за модерното фермерство.

 

 

Над четиридесет иновации ще бъдат представени на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“  от 21 до 25 февруари.  Деловият форум е известен като портал на най-авангардните разработки за отрасъла. Компании от 25 държави и български научни институти  ще покажат  в Международен панаир Пловдив панорама на всичко необходимо за  модерното фермерство.

Една от най-атрактивните новости е матрак за крави, пълен с вода. Той осигурява максимален комфорт на животните, а млеконадоят се увеличава. Дрон за разпръскване на торове и други препарати е сред световните новости, както и фотоелектронна сортираща машина за различни видове продукти.

На изложбата ще бъде предлаган разсад от билката жълт смил, известна и като бесмъртниче. Тя  е новата хит култура, тъй като маслото от нея се продава по 1500-1800 евро за килограм. Иновации от европейски мащаб са мобилна напоителна система и уникален хедер за бяла жътва и ориз, който прибира само зърното и съкращава наполовина времето за тази операция.

Тенденцията за по-голяма ефективност се налага и при селектирането на   растения. Български научни институти презентират няколко сорта, които са новост от европейски мащаб. Два вида пасищен райграс – „Тетрани“ и „Тетрамис“, дават по-обилна реколта с по-добро качество. С високи добиви и  голямо съдържание на сладки вещества се отличава новият сорт „Стела“ на културата стевия, която става все по-предпочитана за отглеждане. Високо количество и качество на зърното, устойчивост на студ и болести са предимствата на новия сорт ечемик „Дария“. Дебют на българския пазар правят слънчогледовите хибриди „Деведа“ и „ГТС Теди“, които са лесни за отглеждани и много продуктивни.

На „Агра 2018“ специалистите ще се запознаят с разработки на всички научни институти от състава на Селскостопанската академия, ще видят пълната гама технологии, оборудване и услуги за агробизнеса, както и специализираната изложба „БиоАгра“.

На най-модерни направления в отрасъла са посветени и няколко събития от съпътстващата програма. Екологичното производството е във фокуса на две конференции за биологично земеделие. На кръгли маси ще бъдат разисквани темите  „Фермери на бъдещето – прецизно земеделие“,  „Повишаване на ефективността в животновъдството“, „Конкурентоспособно  производство на плодове и зеленчуци“.

„Агра 2018“ отново е заедно с международните изложби „Винария“ (за лозарство и винарство), „Фудтех“ ( за хранителната индустрия),  „Дибла – идеи и продукти за интериора”, която е част от „Хорека Пловдив”, „Апи България“ (за пчеларство) и „Вкусове от Италия“. Комбинацията от тези прояви се утвърди като  най-голямата на Балканите платформа за агробизнес, вино, храни и хорека сектора. Очакват се над 45 000 посетители, а трима от тях ще получат наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: моторна самоходна косачка за райграс „Маккълък“, бензинова резачка „Крафт топ“ и водоструйка „Керхер“.