Онлайн игра помага на деца да се запознаят с правата си при среща с правосъдната система

Десетокласници от столичното 26 СУ „Йордан Йовков“ в София станаха помощници и консултанти при разработването на международна онлайн игра, която обучава децата за правата им в правосъдната система. На специално събитие в тяхното училище те разказаха днес как са участвали в разработването на приложението.

„Правата на децата и съда“ е името на международния проект, в който си партнират 6 европейски страни – България, Унгария, Хърватска, Румъния, Италия и Великобритания. Той има за цел да повиши разбирането на децата и младите хора за правата им при евентуален досег с правосъдната система и въвеждането на по-щадящото към децата правосъдие. Проектът е финансиран от Европейската комисия и в България се изпълнява от Национална мрежа за децата.

В дейностите бяха включени и ученици от два класа от 26 СУ “Йордан Йовков“, София и СУ „Нешо Бончев“, Панагюрище. Младежите бяха в осми клас, когато започнаха да партнират по проекта, а сега вече са десетокласници.

Един от акцентите бе запознаването на децата с техните права и правосъдната система у нас. Това включваше и посещение на съдебна зала в Софийски районен съд и „синя стая“ за разпит на деца. Учениците участваха в симулация на съдебен процес, като влязоха в ролята на съдии, прокурори, подсъдим, обвинител, адвокат, вещи лица и свидетели. По този начин те разбраха повече за процеса на правораздаването, а експертите отговориха на техните въпроси.

Вторият акцент в проекта е създаването на онлайн игра с участието на младежите. Името на приложението е StoryLab и чрез него децата могат да разиграят различни истории или казуси. Сред темите са например:

• Имам ли право на мнение с кого от родителите си да живея, ако те се развеждат?
• Какво да правя, ако оказват върху мен физически тормоз?
• Ще отида ли в затвора, ако открадна телефон?
• Ако някой от родителите ми работи извън страната, имам ли право да се срещам с него?

Всеки от казусите има три възможни сценария на развитие. Те се разказват в кратки видеа, които се появяват в произволен ред. Целта е играчите да подредят историята в правилния ред, за да разберат какво се случва и да спечелят точки. Към всяка от историите ще бъде разработен и информационен бутон, който представя темата в резюме, дава насоки за предприемане на действия в подобна ситуация и полезни контакти, в случай че детето или младежът, който играе, се нуждае от тях.

Казусите в Story Lab илюстрират по достъпен начин как работи съдебната система и какви са процедурите, които засягат децата. Младежите имаха възможност да участват в няколко срещи, на които консултираха екипа, работещ по създаването на играта, даваха идеи, тестваха я и разказваха на свои приятели и съученици за опита и новите си знания.

„Научихме, че всеки от нас има право да изрази мнението си, ако има досег с правосъдната система, независимо от обстоятелствата“, разказаха младежите по време на събитието. „Играта ни научи за какво да внимаваме и какво да не правим, към кого можем да се обърнем, ако имаме проблем и също какво можем да посъветваме наши приятели, ако попаднат в подобна ситуация“, допълниха учениците. Посланието на младежите към институциите беше: „Съдебната система по-бързо да решава въпроси, свързани с деца, да ги изслушва по подходящ начин и да се отнася справедливо с тях“.

Класната на младежите г-жа Пролет Николова коментира, че през двете години на участие в проекта, учениците от нейния клас са станали много по-уверени, придобили са нов поглед към темата за правата на децата, като вече могат да си представят практическото й приложение, имали са много дискусии и трейнинги, в които са се научили още повече да мислят и да погледнат по друг начин на въпроси, за които не са се замисляли да момента. „Най-много ги впечатли посещението в съда и участието в симулация на истински съдебен процес“, допълни г-жа Николова.

Национална мрежа за децата включи в разработването на играта Story Lab и правни експерти, които да адаптират съдържанието, така че да бъде адекватно към българската нормативна рамка и действителност. Правен консултант бе адвокат Миглена Балджиева, която е експерт в областта на приятелското към детето правосъдие, работила е в Държавната агенция за закрила на детето и е участвала в разработването на промените в Семейния кодекс. Играта се разработва от международен екип, базиран в Унгария. Тя е все още е в процес на разработване и част от историите още се тестват. Скоро ще бъде преведена и на български и ще бъде качена като приложение в Google Play и Фейсбук, а повече информация ще можете да научите от специалния сайт