Наградиха най-добрите фотографии от “Изворите на България”

Днес се проведе официалната церемония по награждаването на фотоконкурсът “Изворите на България”, който е част от СЕДМИЦА НА ВОДАТА. Конкурсът се организира всяка година в Регионален исторически музей София, като с всяка следваща, участниците се увеличават. Добрата тенденция е, че учениците увеличават броя си.

 Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите награди победителя във фотоконкурс „Изворите в България“, организиран от Българска асоциация по водите (БАВ) и гражданско сдружение „Аз обичам водата“.

 Участниците в конкурса се състезават в пет категории: първо, второ и трето място, награда на онлайн публиката, и грамота за обществена институция. 

В артистичната надпревара през 2018 г. участие взеха над 200 авторски снимки. Само 50 от тях обаче си заслужиха правото да станат част от Националната изложба „Изворите в България“, която беше открита на 22 март – Световния ден на водата и ще краси стените на Регионалния музей за седмица. Онлайн – публика посочи първите 10 творби, останалите 40 бяха избрани от експертно жури. Най-големите победители в конкурса ще бъдат обявени за първи път на церемонията, която председателят на БАВ инж. Иван Иванов откри.

Фотографиите представят кадри с изворна вода, чрез реки и водопади. Вода от подземни и надземни източници, включително минерални извори и гейзери, дори с прилежащите им съоръжения – чешми, фонтани, бани. Желанието на организаторите е да популяризират красивите водни обекти в страната и да напомнят за значимостта на безценния ресурс, който трябва да бъде опазван и правилно използван.

БАВ, като най-голямата неправителствена организация във водния сектор, съвместно със сдружението, традиционно отбелязва Световния ден на водата – 22 март. Това се случва с организирането на редица прояви през месеца, обединени в събитие СЕДМИЦА НА ВОДАТА, 2018. Една от най-значимите инициативи, в рамките на Седмицата, е церемонията по награждаване на победителите във фотоконкурса.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), заедно с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда (ПУДООС) са основни партньори на събитието за поредна година, като осигуряват и наградния фонд за отличените фотографи. Зам.-министър Николова е почетен председател на журито в конкурса.

 

I място Антоанета Обретенова “Мистичната красота на минералните извори на местност Рупите-Зелената вода” – 1000 лв ваучер

II място – Росица Сафар “Изригващо”, 800 лв. ваучер

III място – Златомир Златков “Костенски водопад”, 600 лв. ваучер

Цветелин Кайпаков “Трите моми-Koтел”, 600 лв. ваучер от онлайн гласуване

Ваучерите са предназначени за MANIAPRINT и Фотосинтезис Арт Център.