Българин е Фотограф на годината за 2018

Българинът Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел Любители на конкурса, организиран от Световната фотографска организация (СФО) Sony World Photography Award 2018 на церемонията по връчване на наградите в Лондон, за която Атанасов долетя специално.

Атанасов получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване. Печелившият му кадър бе публикуван в Албума на победителите и е част от изложбата на  Sony World Photography Awards 2018 в емблематичната Съмърсет хаус, Лондон.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел ,,Любители” за фотографията му „Ранна есен“ – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в централния Балкан.

Председателят на журито в раздел Любители Зелда Чийтъл коментира: ,,Носителят на титлата Фотограф на годината в раздел Любители, Веселин Атанасов, е заснел прекрасна снимка в горите на Стара планина, България. Уловил е по един неземен начин светлината, която се прокрадва през мъглата, обвила призрачно дърветата. Всичко това, в комбинация с приглушените цветове в тишината на ранното утро, донесе безапелационната победа на този красив кадър. Поздравления за Веселин Атанасов.“

Печелившият кадър на Веселин Атанасов

А за печелившия си кадър Атанасов разказа: ,,Снимката е направена миналата година на 26-ти септември в горите на Стара планина, България. Снимах гората, която бе украсена в есенни цветове и покрита от гъста мъгла.“

Световната фотографска организация е глобална платформа за фотографски инициативи, работеща в над 180 държави.  Тя организира най-мащабния фотоконкурс в света Sony World Photography Awards.  В тазгодишното му единадесето издание участваха рекорден брой 320 000 снимки на фотографи от над 200 държави. Това са едни от най-добрите съвременни фотографски творби за изминалата година.

Във връзка с победата си, Атанасов заяви: ,,Този успех е изключително важен за мен – вълнуващо свидетелство за моя напредък като фотограф. Особено щастлив съм, защото това е един от най-престижните фотографски конкурси в света. Подобен успех е забележително постижение за всеки един фотограф. Сигурен съм, че това признание ще ми служи като стимул да ставам все по-добър в бъдеще. Насърчавам всички любители фотографи като мен да дадат най-доброто от себе си и да участват в конкурса!“

Атанасов е IT специалист от Казанлък, Любимият му жанр е пейзажна фотография. Започва да снима през лятото на 2014 г., а през 2016-та вече участва в редица фотоконкурси под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP) и е удостоен с престижната титла Артист на FIAP.