Енчо Пиронков – Тази изложба не е за журналисти…

Този четвъртък се състоя откриването на изложбата на известния български художник Енчо Пиронков.

Прочутият повече от половин век в цял свят творец, представи мистериозна изложба без име, на която бяха показани  колoритни и пълни със живот картини.

За съжаление големият творец надменно изгони студенти от Факултета по журналистиака и масова комуникация на Софийски университет “Св. Климент Охридски” с думите: “Не се занимавам с журналисти, мнения да давам и да разказвам. Аз говоря с моите приятели и съм направил изложбата за тях”.

Студентката Виолета Цолова, която се опита да разговаря с Енчо Пиронков коментира случая: “Когато дойдох на стаж в Sofiapress.com ми обясниха, че това е медия, която се стреми да синтезира дейностите на трите творчески съюза в България – Съюз на българските писатели, Съюз на българските художници и Съюз на българските журналисти. Мисията на изданието sofiapress е да представя и запознава хората с българската култура. Затова за мен бяха голяма изненада, думите: “Тази изложба не е за журналисти“, особено след като чакахме да разговаряме с него повече от час.

 

Енчо Пиронков, който е известен с невероятните багри в картините си, посветени на селския Бит и стария Пловдив, работи и в областта на приложното монументално изкуство и сценичната декорация. Декорите за филма „Сватбите на Йоан Асен са дело на Енчо Пиронков. Негови творби са част от колекцията на Националната художествена галерия, притежание са на колекционери по целия свят. “ За изкуството времето няма значение. Или е изкуство, което влиза във вечността, или не е. Аз съм вече във вечността“, намерихме за него в интернет. 

Енчо Пиронков е носител на престижни отличия, сред които награда на Съюза на българските художници, орден „Кирил и Методий“, званието „заслужил художник“, както и орден „Стара планина“ – първа степен.

Затова нашето разочарование е още по-голямо.

 

Студенти от Факултета по журналистиака и масова комуникация на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

One Comment on “Енчо Пиронков – Тази изложба не е за журналисти…”

Comments are closed.