Мариян Ценов и неговата изложба на тъмно

Изложба на тъмно, светещи фенери и насложени образи извадени от дигиталното пространство. Всичко това и много повече е Print Screen Copy – изложбата на Мариян Ценов, чието откриване  се състоя в  Галерия Етюд на 03.02.2018г.

Този специален подход на тъмно в изложбата е с цел окото да не пропусне детайлите  в творбите на Цeнoв. ,,В зала пълна с  картини, човек само регистрира броя им“, а не се докосва до изкуството, сподели той за Sofiapress.

Мариян Цeнoв  не пожела да използва  клиширани фрази за да открие своята изложба или за да насочи хората, какво трябва да разбират от колажите му. Той поиска  публиката да ,,създава собствени впечатления“  и ,,сама да го усети “.

Водещ при артиста е поривът му да твори интуитивно. Интуицията в творчеството  му  е  определяща, както и процесът на несъзнателно  действие за да се ,,получат нещата от само себе си“ и всяка мисъл, която мине през него да се възпроизвежда чрез изкуството.

Заглавието на изложбата веднага отпраща към света на  дигитализацията.
,,Ако човек стои десет часа на компютъра, той възприема образите“ чрез екрана. По този начин се получава  Print Screen  на ментално равнище”, твърди Мариян Цeнoв.
Човек потъва в екрана на дигиталните устройства и  загубва своята сетивност за действителността. Възприемаме света в картинки – ,,буквалната визуалност“, а когато трябва да го обясним в думи, изгубваме дар слово. Изгубваме дори себе си в бездушието на екраните.
Изложбата представи широкоформатни дигитални колажи, изобразяващи абстрактни форми, породени от  наслагването  на образи.

 

Мариян Цeнoв прекъсва своята докторантура в специалност „Изобразително изкуство“ на ФНПП към СУ „Св. Климент Охридски наскоро, но стои близо до студентите.
Първото нещо, което иска да им каже за изкуството  е ,,че има смисъл да се прави“!

,,Да търсим сетивното в себе си“ е най-важното послание, което творецът иска да предаде на аудиторията.

Впечатляващата изложба бе придружена и със също толкова впечатляващ пърформанс  на Боян Аврамов- приятел и съмишленик  в движенческия пърформанс  на Мариян Ценов.

Автор: Мариела Петкова