Запознайте се с изгряващата Зинаида, протежето на Марина Абрамович

Само преди няколко дни младата артистка направи своя дебют в Ню Йорк. Пърформансът на Зинаида показа силата на украинската жена във времена на война.

Зинаида Кубар определено има с какво да се похвали. Тя вече е постигнала две неща, за които всеки на нейно място може само да си мечтае. Едно, че се обучава при неповторимата Марина Абрамович, а пък и нейният дебют бе последван от парти, чийто хост бе именно легендарната пърформанс артистка. Никак не е зле за изгряващ творец.

Кубар представи “Зинаида: 4. 5. 0” в “WhiteBox” – драматично и емоционално шоу, вдъхновено от силния дух на украинската жена през последните смутни години в страната.

Пърформансът започна още докато гостите влизаха в галерията. Три жени, и трите украиснки модели, нахълтаха в пространството, облечени в семпли светлокафяви рокли, базираани на цветовете в украинския герб. Те струпаха клонки калина на пода в средата на стаята.

Растението не е избрано случайно. То е национален украински символ: “В нашата митология калината се свързва също така с женствеността, чистотата и девствеността.” – разказва Зинаида. Артистката призна, че е вмъкнала червените плодове незаконно през границата.

Тази част от представлението, озаглавена еднозначно “Калина” има за цел да покаже ситуацията през последните години в Украйна и положението на страната, откакто е притисната във военен конфликт, започнал през 2014г.

пърформансът “Калина @Whitebox”

“Ние сме във война” – споделя Зинадиа. “Жените губят своите бащи, братя и синове заради битката.” За нея червеният цвят на растението репрезентира кървавия конфликт и начина, по който разпада на спокойния живот афектира жените. Всичко това принуждава момичето да порасне да изостави детското и бързо да навлезе в зрялост.

“Тези събития ни направиха силни” – добавя артистката. – “Става дума за кръвта, и живота, и загубата на невинността.”

В залата една от трите модели бавно започва да стиска плодовете в ръце и да ги притиска към гърдите си. “Тя показва своето страдание” – обяснява Зинаида. – Червеното петно напомня и за “намистото” – традиционна украинска огърлица от червени мъниста, която има предназначение на амулет за здраве и късмет. Тук обаче тя е символ на болката. Малко след това и другите две се присъединяват към нея.

@WhiteBox

Зинаида започва да се занимава с пърформанс преди четири години. – “Кандидатствах за посредник на Марина Абрамович. Извадих късмет, одобриха ме и потеглих към Австралия за две седмици, където работих с нея.”

Тя продължава да се обучава при Марина и се учи от ценния дългогодишен опит на нейната богата практика.

“Вярвам, че изкуството трябва да бъде като въздуха: понякога създаваш обекти, понякога действия.”

Настоящата й изложба представя и видео инсталация, отново дело на Зинаида. Тя също е фокусирана върху кризата в Украйна. “Не си избрах лесна тема”  – признава артистката.

По стените са изложени видео портретите от проекта “Без звук”. Те документират 16 млади момичета и жени по време на протестите от 2014 в Киев, или така наречената Майданска революция. Просто за припомняне, нейният повод бе отказа  на украинския президент да подпише европейско – украинското споразумение. Докато навън по улиците текат протестните действия, Зинаида пресъздава атфмосферата на напрегнатата обстановка в студио. С професионална техника и висока резолюция тя заснема видео портрети, на които водещият обект спокойно и в мълчание гледа камерата на фона на хаоса наоколо.

“Olesya”, част от изложбата “Без звук”, @WhiteBox

С подготовката на изложбата, Зинаида влиза отново във връзка с част от заснетите жени. Тя прави интервюта с тях, за да разбере как протича животът им след събитията и открива, че много от тях са въвлечени в настоящето правителство. Съдбата им е описана в кратки текстове, поставени до видео портретите. Липсата на звук е търсен ефект. Зинаида е искала да улови техните емоции и чувства, които не могат да бъдат изразени с думи. Но погледът казва всичко.

Пърформансът има за цел да покаже женската сила. Зинаида вярва, че тя е ключа към бъдещето на страната; “Политическата ситуация в момента е далеч по-различна в положителен аспект. Вярвам, че се намираме в стадий на трансформация.” – убедена е артистката. – “Искам да покажа, че жените имат силата да променят положението. Да излекуват и преродят.”

Нейният личен начин да го постигне е участието й в програма за рехабилитация чрез метода на арт терпаията за войници и пострадали. Тя работи с организацията ARTREHUB, която пък калоборира с украински болници: “Не участвах във военните действия, защото това не е моето нещо. Аз съм артист.” – обяснява Зинаида. – “Но мога да помогна на войниците да се адаптират отново към обществото след нейното приключване”.

Младата жена вече е работила с над 200 войници в Украйна и не смята да се ограничи само с родната си страна. Докато организира представлението си в Ню Йорк, тя се свързва с местни организации за рехабилитация и започва да работи с няколко групи на ветерани в района.

“За мен дейността ми е един вид културна дипломация и принос към Украйна. Отговорността за това е огромна.”

 

 

 

 

 

 

artnet