Лондон показа 84 самоубийци

Снимки: PA

 

 

Тази седмица минувачите в центъра на Лондон станаха свидетели на шокираща гледка: 84 мъже стояха на ръба на покрива на ITV, които сякаш щяха да скочат. Независимо от това колко реалистично изглеждат, тези хора не са реални.

Всъщност те са реалистични фигури, направени от художника Марк Дженкинс като част от “Проект 84”, кампания, която се стреми да повиши осведомеността за мъжкото самоубийство в Обединеното кралство.

Според благотворителната кампания CALM (Кампанията против мизерния живот), самоубийството е водеща причина за смърт сред мъжете под 40 години в Обединеното кралство. С оглед на това е проектът подчертава тревожната статистика – средно 84 души във Великобритания се самоубиват всяка седмица. Всяка фигура, разположена на върха на студиото в ITV, представлява истински човек, който се самоубива. Историята на тези хора е разказана от семействата и приятелите им и са записани на уебсайта на “Проект 84”.

CALM се стреми да промени разговора относно мъжете и психическите заболявания. Целта им е не само да помогнат на семействата, които са претърпели загуба на любим човек, но и да накарат правителството да бъде активно. Въпреки тревожните статистически данни, няма министър на кабинета в Обединеното кралство, официално отговорен за превенцията на самоубийствата. CALM се опитва да промени това с онлайн петиция, която вече има повече от 10 000 подписа.