Обама се връща е политиката

Ако президентът Доналд Тръмп и Републиканската партия се притесняваха дали ще защитят мнозинствата си в Камарата и Сената,  сега те ще имат друг основен фактор, с когото да се борят: Барак Обама.

Бившият президент се наслади на натоварена година, откакто напусна Белия дом, но до голяма степен остана под радара. Сега Обама планира да се завърне на политическата сцена през 2018 г., като постави началото на важна роля в ръководството на решаващите средни избори.

Близките сътрудници на 44-ия президент предсказват политически активна година, включваща  кампании и други изяви за обществена подкрепа. Обама ще продължи да бъде политически активен през 2018 г. с повече одобрения и повече кампании “, заяви говорителката му Кейти Хил пред The Chicago Tribune.

Президентът оползотвори най-много лично време след осем години непрекъснато и управление, но винаги е твърдял, че никога няма да остави политиката зад себе си.

През 2017 г. Обама се обвърза няколко пъти с президента Доналд Тръмп. По-конкретно, Обама се противопостави на републиканските усилия за отмяна на Obamacare, застъпи се в полза на на т. нар. Dreamers и критикува Тръмп за решението му да се откаже от Парижкото споразумение за климата.

Докато Тръмп  записа рекордно ниски оценки за одобрение за президент в края на първата си година, Обама е станал по-популярен след пенсионирането си, с благоприятен рейтинг над 60%. 

Така че появата на Обама в кампанията трябва да изплаши Тръмп и републикански кандидати. В анкета през септември миналата година, 52% от респондентите заявяват, че искат Обама да остане в длъжност.