От днес гей двойките в Австралия могат да се женят

Месец след като парламентът гласува за легализиране на брака между лица от един и същи пол, гей двойките в Австралия се възползваха още първия ден, в който официално може да се правят еднополови.

Една от първите двойки, които склчиха брак, бяха спортистите Крейг Бърнс и Люк Съливан, които се ожениха часове след полунощ днес (9 януари) в Нов Южен Уелс.

https://www.instagram.com/p/BdopNlohEOY/

Австралия проведе запитване в края на миналата година, за да измери общественото мнение относно равенството в брака. Mнозинството във всяка област го подкрепи, според резултатите, обявени на 15 ноември, като 62% от анкетираните гласуваха в полза. Парламентът е сключи законно брак между лица от същия пол в началото на декември.

Поради специални обстоятелства малък брой двойки получиха разрешение да се оженят преди 9 януари – датата, на която първите гей бракове биха могли да се проведат след задължителен едномесечен период на изчакване. Първият брак на един и същи пол в Австралия всъщност се състоя на 17 декември, между Лорън Прайс и Ейми Лайкър в Сидни.

Друга двойка в Мелбърн, Каш Уилоу и Хедър Ричардс, които се омъжиха в края на декември, получиха разрешение да се откажат от задължителния четириседмичен, защото Уилоу е диагностицирана с рак на гърдата, който се е разпространил в мозъка й.