Фейсбук се извини за цензурирането на “Венера от Вилендорф”

Преди време Фейсбук  определи като “опасно порнографска” известната палеолитна Венера от Вилендорф ( 30 000-годишна статуетка, изобразяваща гола жена)

Природонаучният музей във Виена, където е изложена фигурата, изрази своето възмущение миналата седмица като написа: ,,Археологически обект, особено такъв емблематичен, както и всяко произведение на изкуството, не бива да бъдат забранени от Фейсбук поради голота”

,,Никога не е имало оплакване от страна на посетителите относно голотата на фигурата”, заяви директорът на музея Кристиян Кьоберл пред Франс Прес.

Скулптурата е символ на плодородието и е открита в австрийското село Вилендорф. По този начин произведението получава името си “Венера от Вилендорф”  в началото на 20-ти век. Тя не само се смята за “иконата” на музея, но и за най-известното праисторическо изображение на жена по целия свят.

В четвъртък миналата седмица, говорител на Фесбук официално се извини  за цензурата.

Противоречието започна през декември, когато Лаура Гианда, италианска художничка, публикува снимка на творбата във Фейсбук . Тя стана вирусна и социалната мрежа цензурира снимката. Гианда беше възмутена, съобщавайки, че “войната срещу човешката култура и съвременния интелектуализъм няма да бъде толерирана”.

Извинението на  Фейсбук  дойде в отговор на изявлението на виенския музей и последвалото обществено недоволство. Говорителка на компанията обясни, че политиките на Фейсбук не позволяват изобразяване на голота или дори предполагаема голота. “Въпреки това правим изключение за статуите, поради което постът на Лаура Гианда беше одобрен”, допълни още говорителката пред Франс Прес.
Други потребители също си позволиха да се заиграят с различни статуи на голи жени, правейки забавни видеоклипове.

https://www.facebook.com/emily.hesse.121/videos/1941418756109864/?pnref=story

Фейсбук редовно понася  критики относно забрана на определено съдържание, като същевременно позволява публикуването на други противоречиви публикации.

Френският съд ще вземе решение на 15 март относно случая на потребителя  Фредерик Дюранд, чиито профил
беше закрит, след като той   публикува изображението „Произходът на света“, от 1866 г. на Густав Курбет.  Картината изобразява близък поглед върху гениталиите на жената.

 

 

 

DW