Jeju Island – еротичният остров [+18]

Южнокорейците са със слава на консервативен и неразкрепостен народ. Поне такова е възприятието на света за тях – срамежливи, спазващи семейните ценности, традиционалисти. Като контрапункт на това възприятие, там може да посетите остров, на който пребиваването би ви накарало да почувствате известно неудобство.

Jeju “Love Land” Island е станал популярна дестинация по времето на Студената война. Климатът е бил благоприятен за почивка – топло време, като островът е бил посещаван основно от южнокорейци, поради рестрикциите на тогавашното време. Освен това, много родители правели сватбени уговорки за бракосъчетаване на децата си. Според мълвата, а и статия от края на 80-те в немския Der Spiegel, журналистът Саймън Уинчестър, написал, че служители на хотела на острова, често предлагали забавления в програма, свързана с еротични елементи, за да помогнат на младоженци да се отпуснат. Повечето двойки дори нямали шанса да се видят и запознаят преди това. Оттам, с течение на времето, се стига до 2004 година, когато целият парк е бил “инсталиран” със скулптури, разкриващи… много.

Както се казва, това, че южнокорейците са срамежливи, съвсем не очертава границите на въображението им и сексуалния опит, които образуват цялото място в нещо като земя на сексуалното образование, а доказателството е, че посетителите трябва да имат поне 20 навършени години. За техните деца, има отделни площадки, на които да играят невинно, докато техните родители се разхождат из експонатите на подтиснати желания, спомени от предната вечер, може би, или просто черпене на нови идеи.

Идеята е била да се покаже естествеността на сексуалното и следователно да се разчупи традиционното табу мислене. И явно се получава, защото дестинацията освен за сватби, е популярна и за медени месеци.

Между 20 и 40 са скулпторите, които вземат участие. Всички от тях, завършили елитния университет в Сеул – Hongik. Изградените експонати наброяват 140 бройки. Различни големини, различни цветове, различни форми (разпалих ли подсъзнанието ви?) на скулпторите и другите обекти, превръщат мястото в рай на сексуалния кич. Но след като по твърдение на посетители, пространството се разглежда за около 40 минути (тъй като няма чак какво толкова да съзерцаваш, при положение че си имаш хотелска стая), то тогава планиран цял меден месец на това място, е вероятно да досади в даден момент.

Може да се намери логика в съществуването на цялото това нещо. След като предстои да се ожениш и дори не си виждал своята бъдеща съпруга, поради естеството на културата в която живееш, е нормално да има ескалираща тревога. Именно сексуално неуките млади двойки са дали предпоставка островът да се превърне в място за така наречено “сексуално образование”. И с времето, разбира се, това да ескалира до сегашното му положение, в което вече не е място за практикуване на традиция, а туристическа дестинация за атракция на туристи.

Автор: Пламен Михайлов