Кой трябва да нарисува Доналд Тръмп?

Миналата седмица Националната портретна галерия обяви, че наскоро  представените портрети на Барак и Мишел Обама са предизвикали небивал интерес. Посещаемостта на галерията е скочила с 300%. Артистите, които стоят зад тази творба, Кехин Уили и Ейми Шералд, били първите чернокожи художници, които са получили заплащане за това. Те също така са избрали да пречупят стереотипа за рисуване на президентски портрети, в услуга на все повече идейни виждания.

Изражението на настоящния президент на САЩ Доналд Тръмп е вдъхновило много артистични интерпретации-включително доста не дотам ласкави. Кой ще успее да направи най-добре следващият му портрет? Артнет Нюз попита 11 упорити артисти, които са дали няколко предложения. Ето и някои от тях:

Освен предложения, артистите са дали и няколко изказвания пред медията. Андреа Глимчър, основател на Hyphen art advisory, e казва, че Гилбърт Стюарт е поставил началото на рисуването на президентски портрети, още през 1726, когато е направил портрет на Джордж Вашингтон. Тази практика ще продължи и с Доналд Тръмп. “Мисля, че единственият човек, способен да направи подобие на Тръмп, е самият той. Той трябва да направи авто-портрет. Да си направиш авто-портрет може да означава много неща: суета, самоконтрол, експериментиране. Това разкрива много повече от първоначално предвиденото “-споделя Андреа. Дори ако Тръмп избягва това да си направи самооценка, все пак ще е показателно каква среда ще избере, нещата, които предлага и т.н. Дори и той да не иска портрет, това трябва да се направи за следващите поколения. Трябва да се запишат и нещата по начина, по който ги вижда Доналд. А той говори много.

Джудит Бърнстейн, артист:” Аз-кой друг би могъл по-добре да улови същността на 45?! В мoята последна серия “Money shot”, имам портрет “Президент 2017″, който показва Тръмп такъв, какъвто е: глупак, чудовище, идиот, сексист и расист. Доналд Тръмп е измамник, който използва Белият дом като свой личен банкомат.”

Натали Франк, артист. Нейното предложение за създател на портрета на Тръмп е Сесилия Хименез. “Сесилия Хименез е автор на най-лошата реставрация в историята. Тя обърка Христос. Бих искала да видя как тя ще успее да прецака Тръмп.”

Уилям Прахида, артист: “Като почитател на норвежците, Трумп трябва да избере Odd Nerdrum, самопровъзгласил се противоречив, кичозен  художник, който не само е способен да покаже външността на Тръмп, но може и да покаже неговата вътрешност.”