”Спасителят на света” на Да Винчи в неизвестност

Лувърът в Абу Даби се надяваше да изложи редом до платната на Рембранд и Вермеер, Моне и Ван Гог и „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи. Но засега следите на картината, на която е изобразен Исус Христос, се губят, пише в. „Ню Йорк таймс“.

„Спасителят на света“ трябваше да бъде в Абу Даби още през ноември. А сега уредници на музея разказват пред „Ню Йорк таймс“, че всъщност не знаят къде се намира картината.

В началото на декември 2017 г. Лувърът в Абу Даби обяви в Туитър, че ще получи картината „Спасителят на света“. След дълги спорове по автентичността на творбата през 2011 г. мастита група изкуствоведи и изследователи потвърдиха, че тя е дело на Да Винчи.

Картината трябваше да бъде в Абу Даби през септември. Но в началото на този месец музеят отмени показването ѝ, без да обяснява причините.

На 30 март „Ню Йорк таймс“ написа, позовавайки се на служители на музея в Абу Даби, че те всъщност не знаят къде се намира картината. От Лувъра в Париж, дал на музея в Абу Даби правото да използва името му, също не знаят къде е „Спасителят на света“.

През ноември 2017 г. тази картина беше продадена на търг в ню Йорк за 450 млн. долара. Купувачът участва в наддаването по телефона и запази анонимност. Според едни медии новият притежател на „Спасителя на света“ е саудитският принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал-Сауд, приятел и делови партньор на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според други – като френския „Журнал дьо диманш“, две инвестиционни фирми сключили сделки с няколко големи музеи и закупили картината.

Как именно музеят в Абу Даби е възнамерявал да договори излагането на шедьовъра остава неясно. Защото, както се говори, саудитският престолонаследник може да остави картината да доставя удоволствие само на неговите възприятия. От саудитското посолство във Вашингтон отказали да коментират случая.

Би Би Си припомня, че историята с продажбата на шедьовъра започва през 1958 г., когато на аукцион в Лондон тя е продадена за 60 долара, тъй като е смятана за работа на един от последователите на Да Винчи, а не негова.

БГНЕС, снимка: Pinterest