Какво дадохме на Вселената

Много неща могат да бъдат казани за Вселената отвъд Земята, но вероятно фактите, които човечеството не знае за нея са доста повече. Благодарение на хората и космическите мисии, обаче, Вселената успя да се докосне до най-различни земни неща.

Ето кои са някои от най-странните неща, които някога са били изпратени в космоса :

1.Сандвич

Когато астронавтите пътуват в космоса, те се хранят със специално компресирана храна или пюрета, за да се избегнат плаващи трохи или хранителни останки, които биха могли да повлияят на скъпото оборудване на НАСА. За съжаление, през 1965 г. Джон Йънг пренебрегва предупреждението и промъква сандвич с говеждо месо по време на мисията си. Щом се озовал в орбита, той го извадил и започнал да си хапва, преди всичко да се превърне в плаващи трохи. Въпреки че нищо не било увредено, Йънг бил премахнат от поста и върнат вкъщи.

2.Пица

Pizza Hut е първата верига, която може да се похвали, че прави наистина космически доставки!

През 2001 г. те плащат на руската космическа агенция 1 млн. долара, за да им съдейства да изпратят пицата си в космоса. За да се осъществи тази налудничава идея, „Пица Хът“ провеждат серия тестове и създават пица, която издържа на времето за пътуване и запазва свежестта си за дълго време.

3.Сирене

През 2010 г. съоснователят на SpaceX, Елън Мъск изпрати в орбита търговски космически кораб SpaceX Dragon. Той орбитира Земята два пъти преди да влезе отново в атмосферата и да се приземи в Тихия океан. Едва след като кораба завърши пътуването си, Елън Мъск разкри какъв е товара, с който SpaceX Dragon е бил изпратен в космоса –сирене “Le Brouere“. Той споделя, че е държал шегата в тайна, за да не засенчи важния подвиг на компанията.

4.Реклама

През 2008 г. е излъчена първата реклама в космоса. Проектът за разпространение на “Доритос” приканва британските граждани да създадат 30-секунден видеоклип, който да покаже на извънземните нашият живот. Победител става рекламата на 25-годишният Мат Боурън, която беше излъчвана в продължение на шест часа в двоичен код към слънчева система, която е на 42 светлинни години от Земята.

5.Лего

През 2011 г. бяха направени три специално изработени фигурки от “Лего“, които се присъединиха към екипажа на космическия кораб “Джуно” на НАСА по време на пътуване до Юпитер. Изящните фигурки са направени по подобие на римския бог Юпитер, съпругата му Джуно и “бащата на науката” Галилео Галилей. Фигурите са направени като част от проекта “Тухли в космоса”, партньорство между НАСА и Лего за насърчаване на образованието в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката за деца. По план фигурките би трябвало да са пристигнали на Юпитер през юли 2016 г.

6.Снимка

Чарлз Дюк беше – и все още е – най-младият човек, който някога е ходил на повърхността на луната в историята. Големият му подвиг бе подчертан от факта, че той остави снимка на семейството си на Луната. На гърба на снимката той пише: “Това е семейството на астронавта Чарли Дюк от планетата Земя, който се приземи на Луната на 20 април 1972 г.”

7.Играчка

На 31 май 2008 г. 12-инчова екшън фигура на любимия герой на Toy Story беше изпратена в космоса на борда на STS-124 като част от сбъдването на мечтата на анимационния герои- действителен космически полет. Бъз беше изпратен в Международната космическа станция, където прекара около 15 месеца с всички астронавти. При завръщането му се проведе парад в Уолт Дисни във Флорида.

8.Свински котлет

Авторът Никеш Шукла пише Meatspace през 2014 г. – книга, която поначало няма нищо общо с изпращането на месо в космоса. Уви, това не му попречи да използва тази идея, за да популяризира творбата си. С помощта на графичния дизайнер Ник Хърн, Шукла изпраща свински котлет, прикрепен към вилица, в космоса и заснема постижението си с прикрепена камера GoPro.