Какво прави Ердоган при папата

На 5 февруари  Апостолическия дворец във  Ватикана стана свидетел на среща между  президента на Турция Реджеп Ердоган и папа Франциск.  Двамата имаха за цел да обсъдят последствията от решението на американския държавен глава Доналд Тръмп, който ще признае Йерусалим за столица на Израел, съобщава Ройтерс.

Такава среща между  католически папа и турски президент не е имало от почти 60 години
Какъв е подтекстът на  тази между среща Ердоган и Светия отец?  Осъждане решението на Тръмп или искат да покажат, че ислямът и християнството не воюват помежду си.
Ердоган и папата проведоха 50 минутен частен разговор. Към края на обсъждането, папа Франциск подари на турския президент бронзов медальон – дело на италианския художник Гуидо Верол. На медальона е  изобразен ангел, обхванал северното и южното полукълбо, побеждавайки дракон. ,,Това е ангелът на мира, който задушава демона на войната. Това е символ на един свят, основан на мир и справедливост.” – споделя духовното лице.

Снимка: anatoliaturknews

Този жест еднозначно показва, че ислям не е равно на тероризъм и, че папата не обвинява религията за поредицата атентати, които бяха насочени срещу Европа през изминалата година.

Ердоган и папата говорили по телефона, след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласили, че всяка промяна на статута на Йерусалим трябва да бъде избегната, съобщават световните медии.

На пресконференция преди визитата Ердоган обясни, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е именно  казусът Йерусалим, който изостри отношенията между мюсюлманския и християнския свят.

Ердоган обясни, че той и папата са единодушни по отношение решението на Доналд Тръмп. Според тях то е  нарушение на международното право.

,,Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция. Той направи изключително важно послание към християнския свят, защото Йерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Йерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света“, каза Ердоган.
Йерусалим е палестински, йордански, ислямски и християнски въпрос и всякакви опити да се решава едностранно съдбата му са незаконни и невалидни, обяви Йордания

На обществото ясно му се показа, че това наистина ще е паметна среща между двете лица.  Медиите се надпреварваха да отразят първи цялата визита: от пристигането на президентската кола до приключване на частния разговор.
Позицията на Тръмп по въпроса Йерусалим, макар и твърда, не се прие с одобрение от повечето точки на света.  Предизвикаха се дискусии, които наистина засилиха и без това съществуващото напрежение между юдеи, християни и мюсюлмани.


 Градът Йерусалим се намира в източен Израел. Населението му е около 890 000 души (по данни от 2013). Разположен върху плато в Юдейските планини между Мъртво и Средиземно море, Йерусалим е един от най-древните градове в света и е смятан за свещен от трите  главни религии – юдаизъм, християнство и ислям. Колкото древен, толкова и конфликтен е този град. И Палестина и Израел смятат града за своя столица, като основните израелски държавни институции действително са разположени в града, а палестинците се стремят също да преместят своите там. Претенциите и на двете страни нямат широко международно признание, като повечето държави смятат Тел Авив за столица на Израел и затова техните посолства са в този град.

През декември 2017г.  Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, съгласявайки се да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Мисля, че това се очакваше отдавна. Много президенти заявяваха, че искат да направят нещо, но те не го направиха“, изтъкна Тръмп на правителствена среща тогава. 

Неговите предшествениците  на президентския пост заявяваха, че статутът на града трябва да бъде определен от преговори между израелците и палестинците.

Факт е обаче, че различните религиозни поклонници се почувстваха  засегнати от това, с каква лека ръка американския президент заяви, че Йерусалим е столица само на Израел. Като този спор между Палестина и Израел се води още от 1948г , известен в историята като  арабско-израелския конфликт.

Набил Шаат, съветник на палестинския президент Махмуд Абас, заяви, че признаването на Йерусалим като столица на Израел  от САЩ означава край  на възможността за сключване на мирното „споразумение на века“ между израелците и палестинците.

Дори един от съюзниците на САЩ – Саудитска Арабия изрази дълбока тревога по отношение позицията на Тръмп.  
,,Това е опасна крачка,  и такова решение може да доведе до гнева на мюсюлманите в целия свят“ предупреждава саудитският крал Салман в телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп. Информацията е посочена от държавната телевизия “Ал Екбария“, цитирана от АФП.

Палестинският ръководител Махмуд Абас призова световните лидери да се намесят и да окажат натиск върху САЩ. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обяви против каквито и да било едностранни действия към Йерусалим.  А Федерика Могерини- върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността призова да се търси мирен компромис,  с който Йерусалим да бъде столица  и на двете държави.