Кой е персийският Леонардо да Винчи?

Мейнстрийм историята на изкуството често успява да заличи артисти, чиито произход не е от Западна Европа или Северна Америка. Създаденият канон за опреличаването на едно произведение като шедьовър, почти изцяло изключва което и да е произведение, което не е от запада, а така или иначе, всички стари майстори са европейци. Въпреки това, има изкуство, което е не по-малко важно, не по-лошо, не по-малко красиво. За това ще ви представим един художник на миниатюри, който е считан за персийският Леонардо да Винчи – Камал ал дин Бехзад, или Камал Бехзад (1450 – 1535г.).

Bihzad, Alexander the Great and the seven sages, Khamsa of Nizami dated 900/1494-85, British Library, London, Or. 6810, fol. 214b

Името на Бехзад станало синоним на върховенството в умението на художниците от времето на управленията на династиите Тимуриди и Сафавити, на територията на днешните Афганистан и Иран. Той имал цяла работилница, в която изработвал своите цветни илюстрации. Освен това, той създава нов стил, в който използва геометрични и архитектурни елементи в структурата и композицията, в следствие на които, намествал фигурите в рисунката. Ако разполагате с книги, в които има “оптична” илюзия, може би бихте забелязали известни прилики.

Attributed to Bihzad, Leaf from a dispersed manuscript of the Dīvān of Ḥāfiẓ, ca. 1480, The Metropolitan Museum of Art, New York, 17.81.4

Фигурите, които са създадени като идеализирани базови герои, повтаращи се из ръкописите на културата в различни истории, предават чувство за настроение и личност, по-фини и изразителни, отколкото в обичайните персийски ръкописи. Прецизността в рисуването и контролът в изпълнението са случели като печат на изобразителното изкуство е Херат, Афганистан през 15 век. Въпреки завета в рисуването, оставен от Бехзад, идните поколения започнали да го пречупват, рисувайки сякаш по-твърди и безжизнени фигури.

Bihzad, The seduction of Yusuf, Bustan of Saʿdi dated Rajab 893/1488, Dar al-Kutub, Cairo, Adab Farsi

За жалост, малка част от неговите подписани творби са оцелели и следователно, неговият персонален принос е въпрос на предположения, защото, въпреки че много ръкописи и илюстрации са преписани на неговата ръка, само част от тях са сертифицирани като негови творби. Подписите на Бехзад са включени или в надписите на някои от архитектурните обекти в работата му, или незабележимо поставени на някоя от фигурите в рисунките.

 

 

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов