ТОП 10 обложки на албуми, пресъздаващи истинско изкуство

Всеки музикален фен ще познае следващите няколко предложения като едни от най-гениалните албуми, допринесли за развитието на съвременната музиката. Но .. Дали се знае, че те също така са фундаментални и за историята на художественото изкуство? Te документират колко близки една до друга са двете сфери и как взаимно си повлияват. Симбиозите между музиката и визуалния език за чести и неизбежни, а резултатите са повече от просто впечатляващи корици на албуми. Готови ли сте да разгледаме едни от най-интересните сред тях?

10. Сюрреалистичен плакат

Салвадор Дали Lonesome Echo,1955, Source: @Art tribune

Някога чували ли сте за Джаки Глийсън? Джон Хърбърт (Джаки) Глийсън е американски актьор, музикант, комик и писател. Той започва да прoдуцира инструментална музика, която иска да въздейства като ненатрапчив фон, който обаче в същото време фино да подбужда към определени настроения. Джаки забелязва как във филмите любовните сцени се наелектризират от музиката, която ги съпровожда. И решава да направи албум, който предизвиква подобно усещане в живота на слушателите. За визуалния изглед на албума си той работи с не кого да е, ами Салвадор Дали, който създава един ефимерен, сюрреалистичен изглед.

9. Поп – рок банан

Анди Уърхол, The Velvet Underground&Nico, 1967, @MOOC Magazine!

Обложката на дебютния The Velvet Underground & Nico (1967) носи типичния и разпознаваем почерк на Анди Уърхол – фокусирането върху обикновени предмети и стоки от ежедневието. В случая е избран плод. Бананът сам по себе си може да насочи подсъзнанието към съвсем явна и клиширана сексуална препратка. За Анди обаче това не е достатъчно и той натиска иронията на посредствената конотация енда идея повече.. Първите обложки на албума позволяват обелката на плода да бъде обелена, а под нея се разкрива розов банан. Под него е сложен надпис: “Обели бавно и виж”.

8. Най-известната корица на плоча в историята?

Питър Блейк,, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club, 1967, @V&A

Албумът, променил концепцията за рока от просто музика за забавление в нещо далече по-концептуално и експериментално(наравно с емблематичния “Pet sounds” на Beach Boys) е гениалният “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” на “Бийтълс” от 1967г. Нека обърнем обаче внимание на не по-малко интересната корица, създадена от известния британски поп – артист Питър Блейк. Става дума за колаж, който включва един куп известни личности. Мениджърът на бандата е трябвало да определи с точност позицията на всекиго от тях, преди да поиска разрешението да използва техния лик. Фотографията отнема дълга подготвка. Блейк и неговата съпруга Джен изработват предварително макет в действителни размери, сред който бандата застава за снимка. Резултат е добре познат на всички.

7. Заедно за сингъл

                                     Кийт Харомг. Without you, 1983, Source: WideWalls

Кийт Харинг е познат преди всички с уличното си изкуство, преди да бъде помолен от Дейвид Бауи да направи дизайна за обложката на сингъла “Without you”, който по-късно същата година е включен в албума “Let`s dance”. Артистът е верен на стила си и използва прочутите си безполови фигури без лица, които са слети в прегръдка.

6. Мухите са винаги до теб

Деймиън ХърстI’m with You, 2011, @NME.com

Red Hot Chili Peppers се спират на оригиналния британския артист Деймиън Хърст за продуцирането на визуалния имидж към техния десети албум “I’m With You”. Това е манифест на небезизвестната любов на Хърст към “фармацевтични продукти” и интересът му да изследва как те повлияват на съвременното общество. “Това е изкуство в чистата му форма. Емблематично. Не сме му дали строго означение. Очевидно е отворено за интерпретация.” – обяснява вокалът на бандата Антъни Кийдс. RHCP и Деймиън стават приятели след колаборацията Музикантите свирят по време на откриването на негова изложба във Венеция и правят ексклузивно шоу, пазено в тайна до самото му начало.

5. Поетичен Илиноис

“Illinois” @stereogum

Illinois” е част от проекта на инди – фолк музикантът и поет Суфйан Стивънс, да направи поотделно албум за всеки един щат в САЩ. Песните в него са референция към най-доброто и най-лошото от Илиноис, а това може да се види красноречиво и на самата обложка. На нея Ал Капоне пуши пура пред кулата Ханкок, малко по-встрани от него спокойно си седи овен, а над тях прелита … ами Супермен. Не съм сигурна дали изображението е така добре разпознаваемо сред музикалните фенове заради самото него, или просто защото музиката на Стивънс, е един от най-добрите концептуални експерименти през последните десетина година. И все пак е така добре познати, че няма как да не присъства тук.

4. Доброто дете, побъкраният град

>”Good Kid, M.A.A.D City”, @wikipedia

За корицата на албума си “Good Kid, M.A.A.D City” , Кендрик Ламар използва снимка от своето детство. На нея се виждат двамата му чичовци, както и неговия дядо. Очите на всички са прикрити, освен тези на съвсем мъничкия Кендрик, които са широко отворени и попиват всичко. Той обяснява избора си като един вид автопортрет, който се припокрива с цялостната концепция на албума. В него Кендрик се връща към негативните вибрации на миналото и разказва несподелени дотогава истории за това откъде идва и как е израснал. “Може да бъде позитивно място, може да е негативно, но в по-голямата си част за мен детството ми и мястото, където живеех, са свързани с неприятни спомени” – разказва рапърът.

3. Моята прекрасна мрачна фантазия

“Джордж Кондо, My beautiful dark twisted fabtasy, @philjoly.net

Провокативната обложка на албума на Канйе Уест “My beautiful dark twisted fantasy”(2010) е избрана с идеята да бъде забранена. Според нейният създател – илюстраторът Джордж Кондо рапърът умишлено е търси противоречив и скандален ефект. Сред предложените скици се спира на гол ангел без ръце и с опашка на черни точки, възседнал демонично нарисувания Канйе, който пък е полегнал удобно с бутилка в ръка върху дивана. След забраната на изображението в САЩ, звездата засипа социалната мрежа на туитър с недоволни коментари, един от които гласи: “Значи Нирвана могат да имат за обложка фотография на голо човешко тяло, а аз не мога да имам рисунка на съблечен безрък демон?”

2. Секси геометрия

Робърт Бийти, “Currents”, @robbertbeattyart.com

Геометричните форми в стил 70-те в комбинация с вайпро уейв са горещото решение през 2015г. Кой е дизайнерът на “Currents” на бандата Time Impala: концептуалният дизайнер Робърт Бийти. Визията е векторна, графична, формите се разтягат до безкрайност в пространството. Кевин се вдъхновява от на италианския дизайнер на книги за научна фантастика от 70-те Франко Григнани и чешки филмови плакати от същото десетилетие. Резултатът е една концепция с ретро привкус, която е едновременно актуална и припокриваща се със звученето на групата дигитална иноваци.

1. Чиста комедия

Едуард Стийд, Pure Comedu, @surface

Ако музиката на Father John Misty е отглас на политическата ситуация през 2017г. това важи не по-малко и за обложката на албума. На него сатирично може да се проследи социалния кипеж на западния живот. Имаме силни, феминизирани жени, насилие, Доналд Тръмп, улично насилие… Илюстрациите са дело на не по-малко сатиричния в работата си към “The New Yorker” Едуард Стийд. Той прави един ужасно детайлен плакат, в който могат да се видят всевъзможни сцени от ежедневието – от погребение до вилнеещи футболни фенове и изстрелване на ракета. Шизофренично, хаотично гъмжило. Чиста комедия.