Проф. Вучков: Националната телевизия е изцяло премиерска телевизия

Проф. Юлиан Вучков в интервю за Sofiapress.com

 

Проф. Вучков,  каква е съдбата на българските медии?

Положението с медиите е много драматично. Първо те са твърде много  цензурирани. Всеки момент ще се окаже, че цензурата не е по-малка, а даже по-голяма, отколкото по времето на социализма. Хората нямат трибуни да си кажат мнението. Трябва да си много голям авторитет, за да ти се позволи това нещо.

Замазват се конфликтите. Медиите са се превърнали в чисто осведомителна инстанция. Правят съобщения, страхуват се да анализират, да оценяват, да защитават позиция, да вземат отношение и за съжаление голема част от младите хора са страхливи, не проявяват смелост, не се организират, за да преодолеят това голямо надзираване.

 

А виждате ли положителна промяна?

Много трудно би се променило, защото, това е финансов въпрос. Медиите не дават възможност да се говори свободно, защото са зависими финансово от властта. Те имат нужда от пари, за да се самоиздържат.

Частните медии се самоиздържат. Те не получават пари от държавата. Фирмите, с които те са свързани, ако не получават обществени поръчки от властта, те няма да могат да дават никакви пари на телевизията. Да не говорим за Националната телевизия…. тя е изцяло премиерска телевизия. Каквото кажат премиерът и неговите съветници, това прави и тя, затова защото поначало тя е държавна телевизия. Тя трябва да бъде обществена телевизия, защото реално тя се храни от бюджета на държавата. Но този бюджет не го дава Бойко Борисов, не го дава партия ГЕРБ, а го даваме ние, гражданите, с нашата работа, нашите данъци. Така че тя би трябвало да бъде обществена медия, а дефакто тя е правителствена и то негодна за това да бъде полезна на широката аудитория.

 

Г-н Вучков, по-скоро приветствате или по-скоро осъждате хората, които напускат страната ни?

Този въпрос е много сложен. Когато се говори за социализма, всички хора имаха работа, образование, ходеха по два пъти на курорт, но тогава имахме и много забрани като това да излизаме зад граница. Сега над два милиона българи са извън България и това е много по-голяма катастрофа, отколкото по Живковото време, защото тогава бяхме девет милиона, а сега сме под седем милиона и ако тази миграция продължава, това ще е страшно за България. Това стопява страната ни до положение, в което тя може да изчезне, защото има и други причини, които топят нацията. Това са бедността, много високата заболеваемост, смъртсност, много ниската раждаемост и други.

Така че ние имаме интерес младите хора да останат и да работят тук. Още повече, че отивайки в чужбина, те са получили образованието си у нас. Ние данъкоплатците сме плащали тяхното образование, а сега какво излиза: че сме плащали образованието на нашите млади сънародници, за да отидат да работят в чужбина. Това е идиотско и дълбоко несправедливо.

Има и такв момент, в който не са виновни младите хора, за това че няма работни места, свързани с тяхната професия. И не трябва да забравяме и ниските заплати, които ги принуждават да бягат. Вината е във властта, която заедно с бизнеса не може да създаде достатъчно добър пазар за тези млади хора, не може да удовлетвори техните професионални и същевременно материални изисквания.