Ролята на Русия в гласуването за Брекзит

От време на време, като наблюдаваме странното състояние на глобалните събития, трябва да спираме, за да си припомним, че сме свидетели на реалност, а не на някакво странно телевизионно шоу. Най-новият пример дойде през уикенда, когато лидерът на Съединените щати, който следваше стъпките на Линкълн, Джеферсън, Рузвелт и Рейгън, заяви, че се доверява на отказите на Владимир Путин за руска намеса в миналогодишните президентски избори. Няма нищо против, че Путин е доказан лъжец, както се вижда от нахлуването му в Крим, да не говорим за корумпирания и репресивен владетел на агресивна съперничеща сила. Нито американските разузнавателни служби са стигнали до заключението, че Русия подкрепя изкачването на Доналд Тръмп на власт, докато технологичните фирми признават, че намират доказателства в подкрепа на този случай. “Той каза, че няма намеса”, каза Тръмп след среща с Путин във Виетнам.

March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS (Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)

„Близото мълчание“ във Великобритания

Това, че Тръмп  предпочита думата на Путин, вместо собственото си разузнаване, събрано от службите за сигурност, е силно политическо и отчаяно се опитва да отклони изгряващата топлина от връзките на своя екип с Москва.

И все пак поне има официално разследване и дебат във Вашингтон за опитите за атака на демокрацията с кампания за дезинформация. В контраст с това с почти тишината във Великобритания за намесата в Брексит.

Щеше да бъде изненадващо, ако Русия не се беше опитала да се намеси в референдума, като се има предвид презрението на Путин за ключови западни съюзи като Европейския съюз и НАТО. Екип от City university открива армия от 13 500 фалшиви Twitter акаунта, изчезнали скоро след гласуването, след като са публикували почти 65 000 съобщения в продължение на един месец с ясен наклон към кампанията за напускане на ЕС. CNN установи, че троловете, свързани с руското правителство, са изпратили вълна от про-брекситски и анти-ЕС съобщения в деня на гласуването.

Списанието “Wired” направи кратка справка за сметките, потвърдени от Конгреса като подкрепени от руснаците и откри, че разпространяват жлъч, свързан с Брексит, заедно с измами срещу имигранти и мюсюлмани. Типичен беше предполагаемият “горд тексаски и американски патриот”, който наскоро написа в Туитър: “Надявам се Великобритания след #Brexitvote да започне да изчиства земята си от мюсюлманско нашествие”. The Mail on Sunday  разговаря с посредник от “фабрика за тролове” в Санкт Петербург, който потвърди, че им е наредено да разпространяват раздори и да публикуват публикации за срещу ЕС.

Тъмни пари и руска манипулация

Бившият министър на труда Бен Брадшоу твърди, че правителството има задължението да третира този въпрос толкова сериозно, колкото и Вашингтон, като започна разследване за “тъмни пари” и руска манипулация. Той е прав. Трябва да знаем истинските факти в името на националната сигурност и благоденствие. Тереза ​​Май трябва да постави страната си на първо място. Не знаем какво влияние имат руснаците върху резултата от референдума, ако има такива. Знаем обаче, че Брексит остави народа си ужасно разделен, подкопавайки съюза и подхранвайки национализма, докато отваря пукнатини между млади и стари, богати и бедни, на север и на юг. Гласуването отслаби както Великобритания, така и Европа. Без съмнение Путин е доволен. За здравето на нацията е жизнено важно да се разберем дали английската демокрация е станала жертва на чужда намеса.

 

inews.co.uk