Борислав Кузманов и неговите графики

На 07 август от 18:00 часа в Градска художествена галерия- Варна ще се открие шестата самостоятелна изложба на Борислав Кузманов. 
Изложбата със заглавие ГРАФИКИ ще може да бъде разгледана до 27 август 2018 година.

“Борислав Кузманов е от малцината съвременни автори, работещи в класическата техника гравюра върху дърво. Той пренася принципите на френския реализъм (познати от саркастично-сатиричните сюжети на Оноре Домие и композициите със социално съдържание на Гюстав Курбе) в изкуството си чрез жанровата картина – историческа сцена, портрет и пейзаж. Художникът създава своеобразна хроника на времето и героите в него.
Ако гравюрата върху дърво е по–скоро линеарна и двуизмерна, кореспондираща със средновековната плоскостна иконопис, то Кузманов успява да създаде осезаемо пространство, използвайки прецизен и динамичен щрих.”
Доротея Павлова, уредник на изложбата

Борислав Кузманов е роден през 1949 г. в гр. Варна.
Завършва Национална художествена академия – София, специалност Графика през 1981 година.
Представял е изкуството си в пет самостоятелни изложби, в годишните изложби на групата на варненските художници, както и в множество национални и международни биеналета на графиката – България, Белгия, Украйна, САЩ и др.
Носител е на първа награда от Националната художествена изложба Човекът и морето – Варна.
Награда от конкурса за гравюра върху дърво – едногодишна стипендия на The Pollock-Krasner Foundation,  Ню Йорк, САЩ -1998 г.
Носител на Награда Варна за 2010 година.
Един от групата на художниците работили в емблематичната фабрика ВУЛКАН, през 80-те години на 20 век.
Негови графики са притежание на художествени музеи, галерии и колекционери в страната и чужбина.


 
„…Метаморфозата е похват често използван от Борислав Кузманов. Чрез него той изразява своето вътрешно отхвърляне, органичното неприемане и отвращението от състоянието на обществото, от грозотата, фалша и невежеството, от манипулацията и експлоатирането на човешката глупост. Като радикален трансмутационен процес, метаморфозата символизира разпадането и регресията на човешкото, на духовността и наследяване на генетичен потенциал, обвързан с животинското.
…Динамиката на сложните, добре балансирани композиции, виртуозното ритмуване на черно, сиво и бяло, прецизният и едновременно артистичен рисунък, умението с няколко щриха да изгради определен характер, увереното владеене на щихела – всички тези качества на Борислав Кузманов му дават възможност да изгради един плътен, наситен с вътрешно движение и дълбок смисъл образен свят, в който имаме възможността да се потопим и върху който да разсъждаваме.“
Лора Попова, изкуствовед