Арт фестивалите в България, които да посетите това лято

Лятото е в разгара си. Мислите на едни са насочени към морето, плажните купони и емоциите, които носи със себе си лятото, а мислите на други са насочени към планината и спокойствието, което тя предлага. Без значение към кое от двете принадлежите, представяме на вашето внимание фестивали на изкуството, провеждащи се през месец август у нас, които си струва да посетите.

Фестивал на пясъчните скулптури – Бургас, 07 юли – 30 септември

Снимка: sandfestburgas.com

11-то издание на фестивала и тази година предлага атрактивна и внушителна експозиция, като темата е „Митове и чудовища“.

Двадесет и двама творци от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България извайваха творбите си по атрактивната тема. Сред скулптурите, които можете да видите на фестивала, са горгоната Медуза, страшен циклоп, чудовището от Лох Нес и др.

Официална уебстраница

XXII Международен панаир на занаятите и изкуствата – Варна, 1 август – 21 август

Снимка: visit.varna.bg

Съчетаващ в себе си традиции и съвремие, днес панаирът е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и на приложното изкуство, художествените занаяти, музиката. По време на фестивала можете да наблюдавате създаването на уникални творби.  

Официална уебстраница

Фестивал на дигиталните изкуства Futuro – Варна, 24 август – 26 август

Снимка: futurovarna.com

Ако искате да срещнете световноизвестни имена от развлекателната индустрия, които да споделят с вас знанията и опита си, това е вашето място.

На тазгодишното издание гости и лектори ще бъдат редица известни майстори на дигиталното изкуство, работещи в сферата на видео игрите, анимацията, илюстрациите и скулптурирането.

Официална уебстраница

Празници на изкуствата „Аполония“ – Созопол, 31 август – 8 септември

Снимка: peika.bg

Провеждащият се от 1984-та година насам фестивал включва събития от различни сфери като музика, театър, балет, кино, литература, архитектура, пластични изкуства. Основната му цел е да покаже какво са постигнали родните творци, както и да подкрепи новите, нестандартни и експериментални решения в областта на съвременните изкуства.

Богатата програма на фестивала включва 70 разнообразни събития с участието на артисти от страната и чужбина. Пред посетителите те показват най-актуалните си творби, спектакли и изпълнения.

Официална уебстраница

Младежки фестивал FUNCITY+ – Варна, 8 август – 12 август

Снимка: funcityplus.bg

Фестивалът подкрепя млади таланти в областта на музиката, изкуството, спорта и предприемачеството. Целта му е талантливите младежи да придобият умения и квалификация, които да им помогнат да изяват способностите си на национално и международно ниво.

Основните елементи на програмата на фестивала са състезания, лекции и обучения, както и забавна част.

Официална уебстраница

МОГА ФЕСТ Етрополе, 24 август – 26 август

Снимка: botevgrad.com

Мероприятието обединява изкуство, екология и спорт в разнообразни дейности с образователна и развлекателна цел. Фестивалът продължава три дни, в които се случват спортни турнири, работилници по изкуства, екологични презентации, куклен театър за най-малките и още много, много други. Кулминацията на всяка фестивална вечер е концертът под открито небе, в който участие взимат български изпълнители от различни стилове.

Фейсбук страница на събитието

restART fest, Берковица, 10 август – 26 август

Снимка: Фейсбук

restART фест предоставя възможности за всички жители и посетители да участват във вълнуващи програми за изкуства и културно развитие. Основната мисия на restART е да бъде името което обединява всички активни хора, деца, ученици, студенти, организации, специалисти, доброволци, артисти, музиканти, които имат желание за промяна в нещо по-добро, различно и успешно.

Фейсбук страница