Галерия “Арт 36” и съдържанието на мазето

Част от изложбата на Иво Пецов

 

Галерия “Арт 36” съществува от 1970 година. Сменяла е своята локация, но собственикът не се е променял никога – Камелия Минчева-Чекарлиева.

“Художникът Георги Баев ми донесе един каталог от чужбина. На всяка страница имаше галерия с имената на художниците, правили изложби там и това много ми хареса като идея,” сподели тя на откриването на изложбата “Мазе” за sofiapress. Същото можете да видите и на прага на нейната “Арт 36”. Списъкът е дълъг, имената са много, като сред тях са някои от най-добрите български художници. Преди промените цените не са били високи, пазарът тогава е бил много по-добър, по нейни думи, или така да се каже – имало го е. Но за добро или лошо, нищо не я спира и така, вече почти 50г. е в бранша.

Човек би казал, че за да оцелееш толкова време, трябва да си гъвкав. Но нейната формула за подбор на изкуство не се променя. В галерията ѝ стоят картини ако са на приятели, а в някои случаи пък, художници се свързват с нея без да ги познава. Но по който и начин да се направи връзката, правилото е – “слагам картини само ако ми харесват,” казва тя. Това пък е комплимент за художника Иво Пецов и неговата изложба “Мазе” в Арт 36.

Вложената символика от артиста се заражда от онези загърбени мечти и желания на човек, поставени в “мазето” като излишни, за да не заемат място, а както знаем, там е тъмно и обрасло в паяжини.

Може да посетите изложбата до 30 май, на адрес “Славянска” 40. Колкото до въпросното мазе и какво се крие там, всичко загърбено води ли до личностно пренебрегване, или, би ли могло да сформира истинско “аз”, очаквайте да разберете от самия художник. Скоро в интервю за sofiapress.com.

Автор: Пламен Михайлов

One Comment on “Галерия “Арт 36” и съдържанието на мазето”

Comments are closed.