Кои са “Художниците на поетичната реалност”?

На 16 май, от 18 часа в галерия “Българи” бе открита изложбата “Художници на поетичната реалност”, включваща творби на Ролан Удо, Андре Плансон, Франсоа Денуайе, Андре Фавори, Ив Брайе. Френски художници, творящи през ХХ век, които са отдадени на  природата, бита и френската провинция. Художниците на поетическата реалност често са наричани “Художници на щастието”, тъй като го намират сред необятната природа.

Изложбата се състои от платна, представящи различни жанрове-портрети, натюрморти, пейзажи, жанрови сцени. Красивата експозиция е лично подредена от акад. Светлин Русев.

Художниците от поетичетическата реалност в определена степен в нашата младост бяха нещо като легенда“,признава самият Светлин Русев. –  “Тук там във френски албуми откривахме произведения, близки като чувствителност, като поетическа стилистика в представите ни на сериозна живопис, на имена, които не се въртяха в пространството на класическата и модерната живопис.”

Светлин Русев по време на откриването на изложбата “Художници на поетичната реалност”

 

Светлин Русев сподели, че още като млад художник, в творба на Брианшон, открива истинския смисъл за себе си, ” и колкото пъти да съм ходил до Белград, минавах през този музей, да видя моя Брианшон“. Художникът разказа  за срещата му с галерист, на име Блазе в Швейцария, работещ основно с френско изкуство и с художници от кръга на поетическата реалност. “ Истинско щастие беше за мен, когато изваждаше от депото една по една работи на Брианшон и Удо,на Кайар. Треперех дали пейзажа с тръстиките на Брианшон или едно малко голо тяло на  Удо ще стигне до нашия все още неоткрит музей.”

“Тази сбирка,която днес поставяме в галерия “Българи” ме върна във време, което искам или не, ще трябва да свързваме с красивата поетика на тези художници, които минаха през видимата природа и стигнаха до мистерията на нейния вътрешен живот.” добави Светлин Русев по време на откриването.

Към изложбата има издаден албум “Художници на поетичната реалност”, създаден от Иво Милев, “който ни въвежда по един ествествен път до живота и съдбата на тези изключителни артисти.”

 

3 Comments on “Кои са “Художниците на поетичната реалност”?”

Comments are closed.